REPLIK. Som ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden vill jag börja med att göra några rättelser gällande nätverket ”Nu bryter vi tystnadens” debattartikel (UNT Debatt 12/12).
Kritik ska alltid bygga på fakta och evidens, vilket nätverkets kritik tyvärr inte gjorde. Nämndens budget är kanske svår för en utomstående att sätta sig in i, men vi är skyldiga att svara på alla frågor kring budgeten, så om nätverket tagit kontakt med mig eller någon tjänsteman hade vi kunnat förklara den i detalj. Det hade besparat nätverket en pinsam artikel byggd på felaktiga påståenden.
Under rubriken ”Slaktad socialtjänst” skriver Elin Hamnquist, Lisa Heljefors och Henrik Larsson att nämnden vill slakta socialtjänstens kärnverksamhet – försörjningsstödet och arbetet med sociala bostäder – samt underkänner de stora satsningarna på arbetsmarknadsinsatser för att människor som är beroende av försörjningsstöd ska komma ut i arbete, välfärdsjobb, eller utbildning som sker inom Navet Uppsala. Deras angrepp på nämnden saknar grund.
Nämnden har två skilda budgetar inför 2014: en för försörjningsstöd och en för bostadssamordning och därför är inte budgeten för 2014 jämförbar med den för 2013. 61 miljoner i besparing har det aldrig varit tal om: det handlar om en planerad besparing på 24 miljoner på utbetalat försörjningsstöd.
Utrymmet skapas framförallt genom att vi fortsätter satsningen på välfärdsjobb: cirka 500 personer kommer att erbjudas välfärdsjobb under 2014, utöver nämndens andra arbetsmarknadsinsatser. Det kommer i sin tur att minska antalet ärenden per månad och därigenom minskar arbetsbelastningen för medarbetarna inom socialtjänst som arbetar med försörjningsstöd. Förvaltningsbudgeten för bostadssamordningen är inte föremål för besparingar.
Uppsala kommun har inte högre kostnader för försörjningsstöd än andra jämförbara kommuner, däremot har vi högre handläggningskostnader. Det måste vi göra någonting åt.
Ett led i det arbetet är den omstrukturering av själva mottagandet inom socialtjänst-försörjningsstöd som gjordes under hösten. Ambitionen är att ge bättre service och kortare väntetider för de sökande. Den nya organisationen med team ska skapa stöd för medarbetarna och trygghet för dem som söker försörjningsstöd, så att inget ärende hamnar mellan stolarna. Det skapar också bättre förutsättningar för en ökad rättsäkerhet och en god arbetsmiljö.
Nämnden blundar inte för de sökandes behov och vi måste bli mycket bättre på att erbjuda fler insatser så att människor som lever på bidrag ska komma i arbete.
Det gynnar både dem och deras familjer. Att så fort som möjligt hjälpa människor till egen försörjning bör alltid vara en prioriterad del av det sociala arbetet. Jag är övertygad om att den nya organisationen kommer att göra det lättare att arbete med arbetsmarknadsåtgärder och rehabilitering, men den behöver lite tid innan vi ser effekter för såväl medborgare som medarbetare.
Artikelförfattarna återkommer flera gånger till att ekonomi och budget är fokusområden för verksamheten och det är helt korrekt uppfattat. Vi kan inte göra av med mer pengar än vi har. Men att det skulle innebära att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden struntar i kvalitet är helt fel. Vi satsar på att få fler människor i utbildning eller arbete. Det är kvalitet för oss. Och här är Navet en viktig aktör, som samordnar utbildnings- och arbetsmarknadsinsatser med bland annat Arbetsförmedlingen. Jag tror att människor hellre jobbar än går hemma med försörjningsstöd.
Mohamad Hassan, ordförande (FP) i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden