Nu måste S tala klarspråk om ekonomin

Magdalena Anderssons (S) bedömningar skiljer sig på alla punkter från Konjunkturinstitutet, Riksbanken, Finanspolitiska rådet, OECD, IMF och EU-kommissionen. Det skriver Anna Kinberg Batra och Per Bill.

Anna Kinberg Batra (M)

Anna Kinberg Batra (M)

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2014-02-07 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I UNT 1/2 kritiserar Magdalena Andersson (S) den ekonomiska politiken på en rad punkter.

På samtliga punkter skiljer sig Anderssons bedömningar från Konjunkturinstitutet, Riksbanken, Finanspolitiska rådet, OECD, IMF och EU-kommissionen.

Våra starka offentliga finanser ligger till grund för den politik som stöttar jobben och gör att Sverige utmärker sig internationellt. Vår inriktning är att fortsätta stötta jobben och förbättra arbetsmarknaden så att fler kan komma i jobb. Nu är det viktigt att Magdalena Andersson är beredd att tala klarspråk om den egna politiken.

Socialdemokraterna föreslår en återgång till den politik som byggde upp ett rekordstort utanförskap.

I sin budgetmotion föreslår de skattehöjningar och bidragshöjningar som väntas leda till över 80 000 färre jobb. Samtidigt har de ett arbetslöshetsmål som, i avsaknad av förslag för fler jobb, kommer att behöva nås på samma sätt som Socialdemokraterna tidigare uppnått det: genom att driva ut människor från arbetsmarknaden och in i utanförskap. Med utspel på utspel av ofinansierade och illa underbyggda utgiftsförslag försöker Socialdemokraterna dölja effekterna av deras verkliga politik, en nedmonterad arbetslinje och ett uppdrivet utanförskap.

Socialdemokraternas budget är underfinansierad med mer än 10 miljarder och har ett större underskott. Det ger ett hål i offentliga finanser, men utan att stötta jobben, då pengarna i stället prioriteras till bidrag.

Det är genom fler arbetade timmar som vi klarar tillväxten och får råd med viktiga investeringar i till exempel kunskap i skolan. Därför är alliansens reformer inriktade på att öka arbetskraften och sysselsättningen och på att bekämpa utanförskapet. Med ordning och reda i offentliga finanser har Sverige också, som ett av få länder, kunnat stötta ekonomin genom snart sju år av kris och lågkonjunktur. I Sverige i dag är det fler som befinner sig på arbetsmarknaden och färre som befinner sig i utanförskap än i alla andra jämförbara EU-länder. I dag har över 200 000 fler människor ett jobb att gå till, jämfört med 2006.

Alliansen tar ansvar för Sveriges ekonomi och sätter jobben främst. Tillsammans med mer kunskap i skolan och fler bostäder kommer detta att vara inriktningen för vår politik nästa mandatperiod. Mot detta kommer att stå ett oklart och oförberett vänsteralternativ med den gemensamma nämnaren att deras politik skadar jobben.

Anna Kinberg Batra, gruppledare (M) och ordförande i finansutskottet

Per Bill, riksdagsledamot (M) från Uppsala län och vice ordförande i konstitutionsutskottet

Läs mer om