Det är min och socialdemokratins fasta övertygelse att alla måste få tillgång till kultur för att kulturen i sig berikar oss som individer och våra samhällen så mycket.
Men Per Bill (M) och den borgerliga alliansen tycker inte att kulturen är något som vi har ett gemensamt ansvar för. Så fort det ska sparas börjar man med att skära ned på pengarna till kulturpolitiken.
Det kanske tydligaste exemplet på detta ser vi i den budget som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna röstade igenom i riksdagen. Sammanlagt är det en miljon kronor om dagen som försvinner från kulturpolitiken jämfört med regeringens budget. Kulturen är helt bortprioriterad och borgarna har nollat möjligheterna till att utveckla området.
Regeringen vill att kulturen ska komma alla till del, därför prioriterade regeringen barn och unga, integration, folkbildning och jämställdhet. Kulturen spränger gränser, vidgar kreativiteten, ger oss möjlighet till eftertanke, bidrar till folkhälsan och har potentialen att spela en mycket stor och viktig roll i allas våra liv. Därför har kulturpolitiken alltid spelat en stor roll för mig och mitt parti.
Men kulturen bidrar också till nya jobb. Jag tror att många av framtidens arbeten kommer att växa fram inom de kreativa näringarna. Men det kräver en aktiv kulturpolitik som ges prioritet. Den borgerliga alliansens kulturpolitik präglas snarare av passivitet, låg prioritet och få idéer. Något vi ser särskilt tydligt i deras budgetmotion som nu gäller.
Detta ville vi genomföra men röstades bort av den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna den 3 december:
1. En satsning på musik- och kulturskolan med sänkta avgifter: Alla barn och unga ska få möjlighet att delta i musik- och kulturskolans verksamhet. Jag har själv tidigare motionerat i riksdagen om hur viktig denna verksamhet är. Den ska ge möjlighet att låta barnen lära sig spela instrument, dansa och delta i en teatergrupp, utan att begränsade ekonomiska resurser avgör. Därför var jag väldigt glad över att regeringen ville stötta kommunerna att hålla avgifterna nere samt i vidare mening utveckla en nationell strategi för Sveriges musik- och kulturskolor. Det blir nu inte av.
2. Fri entré på statliga museer: En av de viktigaste frågorna för kulturen är att öka tillgången till vårt kulturarv. Just därför hade vi föreslagit att införa fri entré till vissa statliga muséer. Det är inte plånboken som ska avgöra om du har tillgång till kultur eller inte. Ett avskaffande av entréavgiften gör det möjligt för fler att besöka våra museer. När den tidigare borgerliga regeringen tog bort den fria entrén tappade muséerna 1,7 miljoner besökare.
3. Mer kultur i miljonprogramsområdena: Våra miljonprogramsområden behöver rustas upp. Här spelar också kulturen en stor roll. Vi ville satsa för att utveckla kulturverksamheten och den konstnärliga gestaltningen av boendemiljön. En satsning som skulle genomföras genom aktiv dialog med boende och organisationer i området samt berörda myndigheter som Statens konstråd.
En av mina riksdagskolleger, moderaten Per Bill, råkar ju också vara ordförande för kulturutskottet. När UNT intervjuade honom då han fått sitt uppdrag sa han att kultur för barn och unga var den näst mest prioriterade frågan.Hur ska han stå upp för barn och ungas kulturutövande när han röstat för en budget där exempelvis satsningarna på musik- och kulturskolan inte finns med? Man måste stå för vad man lovat Per Bill.
Men den kanske största gåtan handlar om den fråga som Bill gjorde till sin första hjärtefråga: mediepolitiken. Förutom att det inte hände något i den frågan under borgarnas åtta år i regering ville man nu i sin budget skära ner på stödet till kultur- och idétidskrifterna med nästan 75 procent. Det var en tydlig signal till branschen om att frågan är helt oviktig för den borgerliga alliansen. Kultur- och idétidskrifterna är medier som inte klarar marknadskonkurrensen men är helt ovärderliga för samhället och därför behöver stöd.
Efter mycket hård press har man dock tagit tillbaka förslaget. Det är bra – men problemet är att pengarna ska hämtas någon annanstans.
Nu blir det den regionala kulturutövningen som får stryka på foten som ett resultat av borgerlighetens oförberedda budget och låga ambitioner för kulturpolitiken.
Med regeringens offensiva förslag till budget för kulturområdet hade kulturpolitiken kunnat få en vändning. Sammanlagt hade kulturen fått en miljon kronor mer om dagen till kultur men regeringens budget föll och nu gäller borgarnas alliansbudget.
Hur ska Per Bill i sitt uppdrag som ordförande för kulturutskottet kunna främja kulturen med den nedskärningsbudget som han och hans partikamrater röstat igenom? Vi är många som vill veta svaret inför extravalet den 22 mars nästa år.
Agneta Gille, riksdagsledamot (S) Kulturutskottet