Nu sätter vi barnet i centrum

Barns behov, rättigheter och åsikter ska nu vägas in i alla beslut som fattas i landstinget i Uppsala län. Alla förtroendevalda och anställda ska utbildas i barnkonventionen och barnrättspiloter kan utses, skriver Erik Weiman med flera.

Erik Weiman (M) är en av artikelförfattarna.

Erik Weiman (M) är en av artikelförfattarna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-06-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala län bor 70 000 barn och unga i åldrarna 0 till 17 år. De ska enligt FN:s konvention om barnets rättigheter respekteras och få möjlighet till utveckling, trygghet, delaktighet och inflytande. Barnkonventionen sätter barnet i fokus när beslut ska fattas så att besluten prövas utifrån ett barnrättsperspektiv. I många fall behövs också deras egen röst, inte bara vår uppfattning om barn.

Genom åren har dock ett antal undersökningar och rapporter, inte minst revisionen här i landstinget i Uppsala län, visat att barns perspektiv ofta inte vägs in i viktiga beslut samt att barn och unga inte har möjlighet att komma till tals i de frågor som rör dem själva. Det finns en del kring detta att arbeta med i landstingets verksamheter.

Som ett led i att förverkliga barnets rättigheter har vi därför beslutat om en ny policy och en kraftfull handlingsplan. Barnets behov, rättigheter och åsikter ska beaktas och väga tungt i alla beslut som fattas. Handlingsplanen gäller fram till 2017 och innehåller nio mål med tillhörande aktiviteter som ska leda till att barnets rättigheter tillvaratas på ett bättre sätt inom landstinget.

Som resurs har vi avtalat med en Länsbarnombudsman som ska hjälpa till att vara ett stöd i vårt förbättringsarbete.

Vi är stolta över att landstinget i Uppsala län ligger långt framme inom vissa områden när det gäller att ta vara på barnperspektivet. Barnsjukhuset har en hemsida bara för barn, och en uppskattad lekterapi, Habiliteringen, arbetar med bildmaterial där ungdomar med svårigheter att kommunicera kan vara med och beskriva sina behov. Folktandvården ska jobba med att ta reda på vad riktigt små barn tycker om sitt besök.

Vi har även vårt barnskyddsteam som kompletterar skola, socialtjänst och polis med medicinska bedömningar så att man antingen kan fastslå eller avisa misshandel eller sexuellt utnyttjande av barn. Barnskyddsteamet arbetar även förebyggande, sprider information och utbildar barnläkare inom området.

Trots många goda insatser runt om i länet finns det mer att göra för att säkerställa alla barns och ungas rätt till en god uppväxt. Anställda i landstinget måste bli bättre på att anmäla oro om barn som far illa till socialtjänsten och vi måste bli skickligare på att ta vara på kunskap och statistik om barn. Det är också viktigt att vi i högre utsträckning uppmärksammar barnets rätt att framföra sina åsikter i beslut som rör dem. Vidare ser vi det som angeläget att förbättra anhörigstödet för barn.

Landstingets förtroendevalda och anställda ska i och med handlingsplanen få utbildning om barnkonventionen. Alla verksamheter kan utse så kallade barnrättspiloter som får i uppdrag att bevaka och vara stöd i barnrättsfrågor och påminna om när det behövs en barnkonsekvensanalys inför ett beslut som gäller barn.

Även om det är staten som har det övergripande ansvaret att se till att barnkonventionens principer införlivas i den nationella lagstiftningen, är det ytterst på regional och lokal nivå som barnkonventionen ska efterlevas. Uppdraget att säkerställa alla barn och ungas rätt till en trygg och god uppväxt tar vi på största allvar. Vi jobbar för att landstinget i Uppsala län ska vara en förebild för andra i förverkligandet av barnkonventionen i Sverige.

Erik Weiman
ordförande (M) i landstingsstyrelsen
Ludvig Larsson
ordförande (FP) i produktionsstyrelsen
Johan Örjes
ordförande (C) i kollektivtrafiknämnden
Anna-Karin Klomp
ordförande (KD) i hälso- och sjukvårdsstyrelsen
Martin Price
länsbarnombudsman
UNT 19/6 2013

Läs mer om