Mätningen, som besvarades av drygt 2 000 flickor i åldern 15-17, visar att åtta av tio tjejer som dricker har ganska eller mycket lätt att få tag i alkohol. Det är ett resultat som bekräftas av tidigare mätningar under året.
En av två grundpelare i svensk alkoholpolitik är att försäljningen av alkohol ska vara kontrollerad i syfte att begränsa tillgängligheten. Den andra är prissättningen. Målet är att skydda riskgrupper i allmänhet och ungdomar i synnerhet. Tullverket uppskattar dock att det varje dygn rullar in mer än en halv miljon burkar starköl och 65 000 flaskor sprit över svenska gränsen. Smuggelgodset distribueras över hela Sverige och är därmed inte längre ett problem enbart för södra Sverige.
Den organiserade alkoholsmugglingen undergräver både tillgängligheten och prissättningen i den förda politiken. Den riktar sig också mot den grupp som politiken säger sig vilja värna allra mest - ungdomar. Det finns ett antal grundläggande motiv till att tillgången av alkohol ska vara kontrollerad, det främsta är att ungdomar och alkohol helt enkelt inte hör ihop. Men det struntar de som göder sig på smuggling och illegal handel i.
Nu står lucia för dörren, då många tonåringar upplever sin första fylla. I Uppsala län berörs drygt 6 200 flickor i åldern 15-17 år. Bara i Uppsala handlar det om 3 440 flickor. Enligt svaren från tonårstjejerna på Devote.se kan vi även dra slutsatsen att alkoholen i stor utsträckning kommer vara smuggelgods. Slutsatsen understöds också av CAN:s rapporter som visar att konsumtionen av smuggelsprit gradvis har ökat bland skolflickor under flera år. Enligt årets CAN-rapport (nr 124) har cirka 30 procent av flickorna i årskurs 9 druckit smuggelsprit under senaste året. Bland gymnasieflickorna i årskurs två svarar hela 45 procent detsamma och starksprit tillhör den kategori som flickorna oftast dricker.
Unga tjejer löper i många fall större risker än killar i samma ålder när de rör sig ute i staden. Därför är det skrämmande att så många av tjejerna som dricker säger att det är ganska eller mycket lätt att få tag på alkohol. Att ungdomar dricker är givetvis ett stort problem i sig, men det faktum att de ofta har kontakter med organiserade smugglare och dricker alkohol som de inte vet var den kommer ifrån gör saken än värre.
Vi frågar oss vad våra beslutsfattare gör för att hejda alkoholflödet till våra ungdomar? Det krävs gemensamma krafttag för att komma åt problemet och förändra den negativa norm som råder. Det handlar om att återta kontrollen över försäljningen och om att satsa på förebyggande åtgärder. Detta kan bidra till att bromsa utvecklingen av lättillgänglig illegal alkohol riktat mot våra ungdomar i Uppsala län.
Tillsammans kan vi skapa bättre förutsättningar för en hållbar alkoholpolitik. Även alkoholnäringen kan och bör ta sitt ansvar genom att stödja ett aktivt attitydarbete och kräva att vi återtar kontrollen över försäljningen. Våra beslutsfattare måste få upp ögonen för den samhällsröta som smuggling och illegal vidareförsäljning skapar. Därför är det viktigt att beslutsfattare i Uppsala, både lokalt och de som innehar riksdagsmandat, inser det stora samhällsproblem som dagens alkoholsmuggling utgör gentemot våra ungdomar och deras hälsa.
Per Hazelius
ansvarig Prata Om Alkohol
Erika Nylander
vd Sprit- och Vinleverantörsföreningen
Cecilia Giertta
vd Sveriges Bryggerier
UNT 8/12 2011