Ny bostadspolitik efterlyses

Skatteavdrag för andrahandsuthyrningen är ett smart sätt att på kort sikt lösa bostadsbristen för studenter, skriver Anna Sandström med flera.

Uppsala2011-09-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagom till att höstterminen har dragit igång vid universitetet har bristen på studentbostäder återigen blivit. Vi är i ett akut behov av fler och billigare bostäder. På våra större universitetsorter är läget tidvis kritiskt. Unga människor tvingas pendla långt, bo kvar hemma eller i värsta fall avstå från studierna.

Tillgång till bostad är tillsammans med tillgång till arbete och studier de grundläggande förutsättningarna för att ungdomar ska tillåtas att bli vuxna på allvar. Kraftfulla åtgärder måste till nu.

Antingen kan man som bostadsminister Attefall (KD), stoppa huvudet i sanden vad gäller studenters boende och hävda att vi under lågkonjunktur ska dra ned på antalet platser på landets lärosäten.

Centerstudenter har en bättre lösning för att hjälpa unga människor till en bra start på vuxenlivet.

Vi behöver införa en liberal bostadspolitik. Detta innebär förändringar på många områden. Det krävs till exempel en ökad konkurrens bland byggföretagen, en översyn av skatterna på bostäder och ett gediget regelförenklingsarbete.

Samhället måste skapa förutsättningar för att det ska kunna byggas fler och billigare hyresrätter. Den viktigaste förändringen för att snabbt minska de akuta problemen är att göra det lönsamt för vanliga människor att hyra ut delar av sina bostäder.

I en några år gammal, amerikansk undersökning framgår att svenskar är bland dem som bor på störst yta i världen. Vi förfogade över en bostadsyta som i genomsnitt uppgick till 43 kvadratmeter per person, vilket är mer än exempelvis EU-snittet (37 kvadratmeter). Genom en skattebefrielse på intäkterna från uthyrning av upp till halva bostaden ökar drivkrafterna avsevärt för villaägare att till exempel göra om källarplan och övervåningar till små hyresrätter.

I Norge har privatpersoner under en längre tid fått hyra ut halva sin bostad helt skattefritt. Det har skapat tusentals små men billiga lägenheter, inte minst i Oslo.

Enligt uppgift från det norska Kommunal- og regionaldepartementet utgörs en stor del av den norska hyresmarknaden i dag av små lägenheter i hus där ägaren själv bor. Totalt utgör hyresrätter i privata bostäder 16 procent av det norska bostadsbeståndet.

Att skattebefria intäkter från hyresrätter i privata bostäder har många fördelar. Det är en reform som är billig, ger snabbt resultat och inte minst är effektiv. Vid sidan av att det snabbt kan ge många nya och billiga ungdomsbostäder, ger det också ökade möjligheter för framför allt äldre, ibland ensamstående villaägare att kunna bo kvar i sina bostäder tack vare den extra intäkten från uthyrningen.

För att kunna fullgöra studierna krävs inte bara ett antagningsbesked. Det måste också finnas en praktisk möjlighet att tillgodogöra sig sin utbildning. En möjlighet som ett boende inom rimligt avstånd från lärosätet är en förutsättning för.

Anna Sandström
förbundsordförande Centerstudenter
Mikael Livas
ordförande Centerstudenter Uppsala
Richard Böhme
pressekreterare Centerstudenter Uppsala
UNT 9/9 2011

Läs mer om