Ny taktik, ökad jämställdhet

Om jämställdhet ska uppnås i Sverige måste vi som är en del av problemet ta större ansvar i vår vardag för att åstadkomma förändring, skriver fyra unga män som en uppmaning till sin egen generation.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Uppsala2012-03-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En innebandytränare lärde sina pojklag försvarsstrategier namngivna efter kvinnor han varit med. Genom strategierna Petra, Jennifer och Sofia lärde sig spelarna bland annat att agera efter uppmaningarna att ”I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan”, ”Sofia klär sig utmanande och gillar att ta för sig i sängen” och så vidare. De kränkande försvarsteknikerna uppmärksammades bland annat i DN.

Även om tränaren nu säger sig inse att det var fel gjort, visar den här typen av händelser vilka stora utmaningar den svenska jämställdheten står inför och vi är övertygade om att alla blir vinnare på en snabbare utveckling på jämställdhetsområdet. Förminskande och objektifiering skapar fördomar och dålig självkänsla hos alla.
De som upprätthåller värderingar och internkulturer som håller tillbaka människor begränsar oss lika mycket som en gammaldags och stelbent arbetsmarknad eller brister i välfärden gör.
Konsekvenserna för unga människor är långtgående. Var femte ung tjej upplever sin vikt och sitt utseende som mycket stressande. Det handlar inte primärt om reklamkampanjer på stan utan forskningen visar att det är personliga relationer och svagt självförtroende som ofta är orsaken till ätstörningar och osund kroppsfixering.
Som killar kan vi bryta detta med konkret handling, genom att sluta förminska tjejer till deras utseende, våga ha med en tjej i gänget, ha en tjej som föredöme i skolan och inte tillåta uttryck såsom fetto eller hora. Killar måste acceptera tjejer för dem de är, oavsett om de gillar fotboll, bilar eller teknik. Killar måste ha modet att överkomma konflikträdslan när misstanken finns att kompisen kan bli lite för aggressiv mot sin sambo eller har gjort det otänkbara på efterfesten.
Vi har ingen anledning att misstro de som säger sig vara för jämställdhet, men varför har det inte hänt mer om det finns en bred konsensus? Man måste nog borra djupare i sina egna invanda förklaringsmodeller.
Ett exempel där logiken slår kullerbytta kan man hämta från förra valrörelsen där den klassiska retoriken där man gör skillnad mellan fina manliga och fula kvinnliga yrken visade sig finnas kvar. Lovorden till Rotavdraget som premierar snickare och andra typiskt manliga yrken varvades med utsagor om hur synd det var om de tio tusen som fått jobb som städerskor och fönsterputsare genom Rutavdraget.

Vi ser liknande situationer vid lönebildningen kring kvinnodominerade yrken såsom lärare och vårdpersonal kontra mer mansdominerade yrken. Kvinnor i näringslivet tjänar idag i genomsnitt 83 procent av en mans genomsnittliga månadslön. Strukturerna är svåra att bryta mitt i livet. Därför har vi unga killar ett extra stort ansvar att reflektera över vad vi kan göra.
Jämställdhet är både en intern och extern process. Alla ska kunna våga försöka bli det bästa de kan bli och omvärlden måste lyfta och respektera dem för vad de är och kan bli. Inte vad andra tycker de ska vara. Unga kvinnors problem med låg självkänsla börjar oftast med en taskig kommentar om det yttre. Och diskrimineringen på arbetsplatsen bygger på bristen på respekt och förståelse de utsatts för i unga dagar. Sättet vi ser på varandra avspeglas i hur vi behandlar varandra.
Att förminska kvinnor till sexobjekt för att lära unga killar spela bättre innebandy, att kalla dem hora på krogen eller att negligera deras åsikter är alla exempel på en bristande jämställdhet i Sverige. Det sociala utanförskapet som den låga självkänslan orsakar måste komma till ett slut . Det är dags att förklara krig mot rådande normer och strukturer som trycker ner Sveriges kvinnor.
Många ropar efter mer politiskt engagemang, men vill du hitta en lösning behöver du bara titta i spegeln. Det vore fegt att kräva av Sveriges kvinnor att ensamma lösa jämställdhetsproblemet när vi unga män är en del av problemet. Det är därför dags att vi unga män tar ett större ansvar för jämställdheten.

Björn Olsson
ordförande, entreprenörsnätverket
på CASS Business School i London
Rickard Sparby
distriktsordförande för MUF Uppsala
Elias Eriksson
innebandytränare i Malmhaug KFUM
Mattias Hallberg
vice Ordförande för LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer
UNT 19 /3 2012

Läs mer om