Nya tillstånd krävs för kortlivade avfallet

SKB planerar att skicka in ansökan för utbyggnaden av SFR den 31 mars 2014 till Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen. När ansökningarna är inlämnade börjar den egentliga granskningen och prövningen av den sökta verksamheten. Det skriver Peder Larsson i ett svar till Marianne Kahn.

Uppsala2013-12-02 12:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik. Marianne Kahn menar i på UNT Debatt 14/11 att Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB ska ompröva tidsplanen för remisstiden i samrådsprocessen angående utbyggnad av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Marianne har helt rätt i att det pågår en prövning av ansökan gällande Kärnbränsleförvaret och att SKB samtidigt ska lämna in ytterligare en ansökan för prövning. Debattartikeln ger dock anledning till några förtydliganden.

SKB har kärnkraftsindustrins uppdrag att ta hand om och slutförvara radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. I juni 1983 erhölls tillstånd från regeringen att anlägga och driva en anläggning, SFR. SKB har ända sedan SFR uppfördes haft planer på att bygga ut anläggningen för att ge plats åt kortlivat avfall från rivning av kärnkraftverken. Behovet av att kunna slutförvara rivningsavfall har aktualiserats av att de båda reaktorerna i Barsebäck har stängts och väntar på att rivas.

Innan SKB kan bygga ut SFR behövs nya tillstånd för verksamheten, enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Som en del av tillståndsprocessen genomförs samråd. Att samråda med berörda parter är ett lagkrav. Samrådet ska, enligt miljöbalken, avse verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning och miljöpåverkan samt innehåll och utformning av miljökonsekvensbeskrivningen, MKB:n.

SKB:s samrådsprocess för utbyggnaden av SFR är enligt nedan:

Hösten 2010 - ett första samrådsmöte hölls med Länsstyrelsen i Uppsala län, Östhammars kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

November 2011 - öppet samrådsmöte. På detta möte presenterades projektet och förslag på avgränsning av MKB-dokumentet.

November 2012 - öppet samrådsmöte. Presentation av anläggningens utformning, MKB:ns struktur samt resultat från utredningar av påverkan och konsekvenser. Det gjordes även en utförlig genomgång av lokaliseringsutredningen. På detta möte framkom önskemål om att även få samråda om den långsiktiga säkerheten.

1 februari 2014 - Ett tredje och sista öppet samrådsmöte.

Vid samrådet den 1 februari 2014 kommer SKB att presentera hur den analys av förvarets långsiktiga säkerhet som ingår i tillståndsansökan tas om hand i MKB:n. Den valda tidpunkten ger SKB möjlighet att inkludera slutsatser från denna omfattande analys samt att även ta hänsyn till synpunkter från samrådet inför inlämnandet av tillståndsansökningarna.

Inför varje samrådstillfälle har SKB två veckor innan mötet publicerat och distribuerat ett underlag om vad som är temat för det aktuella samrådet. Efter mötet erbjuds ytterligare två veckors tid för skriftliga synpunkter. Förfarandet vid samrådstillfället i februari 2014 kommer att vara detsamma.

SKB planerar att skicka in ansökan för utbyggnaden av SFR den 31 mars 2014 till Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen. När ansökningarna är inlämnade börjar den egentliga granskningen och prövningen av den sökta verksamheten. I den fortsatta tillståndsprocessen kommer remissinstanserna att ges ordentligt med tid att grundligt gå igenom ansökningarna och lämna sina synpunkter på dem.

Peter Larsson projektledare SFR Utbyggnad

UNT 2/12 2013

Läs mer om