Nytt samarbete för landsbygden

Vi socialdemokrater vill se en nysatsning på svensk livsmedelsproduktion, skriver Pyry Niemi.

Pyry Niemi (S).

Pyry Niemi (S).

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2013-08-14 13:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår partiordförande Stefan Löfvén har deklarerat tydligt att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, då duger det inte att 15 000 helårsarbeten försvunnit i jordbruket mellan 2005 och 2010. Det visar en AWU- undersökning som Jordbruksverket har gjort.

Många inom jordbruket tvingas söka andra jobb eller bli deltidsarbetslösa. Av dem som var stadigvarande sysselsatta i jordbruket var det bara 14 procent som arbetade heltid på jordbruksföretaget. Det är ungefär 4 procent av den arbetande befolkningen i Sverige som till någon del får sin försörjning från jordbruket

Lantbrukare arbetar på olika sätt, men det finns ett viktigt skäl till att vara orolig: För att den svenska landbygden ska leva, behövs människor som kan bo och arbeta i samma landbygd. Med den utvecklingen som vi sett under den borgerliga regeringen, kan man känna en betydande oro. Varför tror inte regeringen på landsbygdens möjligheter som en motor för tillväxt och företagande. Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Vi socialdemokrater föreslår en ny satsning och kraftsamling för svensk livsmedelsproduktion. Vi tror på tre framgångsrecept: effektivisering, starka varumärken och innovationer. Vi vill skapa en organisation med arbetsnamnet Svensk Mat. Syftet är en samordnad kraftsamling för att ge stöd och stimulans till effektivisering, utveckling och lansering av varumärken som har svensk livsmedelsproduktion som råvara.

Vår idé handlar om samarbete i en ny form. Nyckelorden är effektivisering och konkurrenskraft. Vi behöver utveckla pilotanläggningar för innovationer, hjälp för företag att samordna sin verksamhet, utveckling av byggtekniker som ger billigare investeringar utan att djurskyddskraven försämras och utbildning kring hur nya varumärken kan lanseras.

Vi vill alltså bjuda in lantbrukets intresseorganisationer, livsmedelsindustrin, berörda fackföreningar m.fl. att delta som delägare i Svensk Mat.

Vi vill satsa på forskning och utveckling inom de gröna näringarna. Regeringen drog för några år sedan in stödet till svensk lantbruksforskning med motsvarande 100 milj kr. Det menar vi var ett strategiskt felaktigt beslut.

Vi är positiva till många av åtgärderna som regeringen kallat Sverige – det nya matlandet. Flera av dem startades av den förra socialdemokratiska regeringen. Men regeringens egen utvärdering har visat att det finns få påvisbara effekter av de rena PR-projekt som ingår i Matlandet. Vi tror att det krävs mer

Flera av de åtgärder och projekt som idag räknas in under Matlandets budget kommer att kunna fortsätta i regi av Svensk Mat. Men eftersom vi föreslår att regeringen bjuder in andra att delta så bör avgörandet om detta ske av alla deltagande.

Landsbygdsprogrammet är den viktig del för att vi ska lyckas, i samband med förhandlingarna om EU- långtidsbudget, misslyckades regeringen med att behålla 500 milj kr i samma program. Det är allvarligt. Hur tänker regeringen, som ansvarar kollektivt för sina beslut, göra för att landsbygdens entreprenörer inte ska tappa i konkurrens- och innovationskraft. Vad händer när bidragen och ”smörjmedlet” minskar till dem som verkligen kan skapa de nödvändiga jobben för att hela Sveriges landsbygd ska leva, samtidigt som vi på ett seriöst sätt angriper arbetslösheten så att den blir den lägsta inom EU.

Pyry Niemi

Riksdagsledamot (S)

ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

UNT 14/8 2013

Läs mer om