Oansvarig besparingsnit

För att spara pengar rekommenderar landsting läkare att skriva ut andra läkemedel än de som är godkända för behandling av patientens symptom, skriver Andreas Furängen och Anders Cronlund.

Uppsala2012-05-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra läkemedel genomgår omfattande prövningar på ett stort antal patienter över hela världen innan de godkänns – eller underkänns – av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Ett eventuellt godkännande gäller för en eller flera specifika sjukdomar, indikationer, för vilket det utprövats. De allt hårdare kraven för ett godkännande och möjligheten att omfattas av den statliga läkemedelssubventionen har lett till att läkemedelsföretagen numera väljer smala indikationer, vilket i sin tur resulterar i små patientgrupper och dyra läkemedel.

För många sjukdomar finns som bekant ännu inga läkemedel. I dessa fall kan läkaren använda ett preparat, som godkänts för en annan indikation, så kallad undantagsförskrivning eller ”off label”, som är den vanliga engelska termen. Denna typ av förskrivning är vanlig till barn, för vilka få läkemedel av etiska skäl är utprovade samt vid svårbehandlade tillstånd inom cancer och psykiatri. Självklart ska off label inte användas om det finns läkemedel godkända för den aktuella sjukdomen.

Enligt lag får läkemedelsföretag endast marknadsföra ett läkemedel för indikationer det blivit godkänt för. Däremot får de informera läkarna om att det prövats vid andra kliniker utanför indikation. Här finns en gråzon mot marknadsföring och företag har blivit fällda för marknadsföring av off label.

En ny företeelse är att några läkemedelskommittéer, sådana finns i varje landsting, rekommenderar läkare att förskriva off label för att spara pengar, trots att det finns godkända läkemedel för den aktuella behandlingen. Läkemedelskommittéer i Blekinge, Norrbotten med flera landsting rekommenderar cancerläkemedlet Avastin mot en allvarlig ögonsjukdom, trots att det finns ett godkänt läkemedel, Lucentis för just denna sjukdom. Lucentis är speciellt utvecklat för den aktuella sjukdomen och har till exempel förpackats i endos för att undvika spridning av infektioner.

Läkare, som förskriver de billigare alternativen, är troligen mindre benägna att anmäla biverkningar av dessa. Därmed registreras för få rapporter om de negativa effekterna av omotiverad förskrivning off label.

Finns det läkare, som väljer dessa alternativ, som säger till sin patient att du får ett läkemedel som inte är godkänt för din sjukdom men är billigare och som landstingets läkemedelskommitté rekommenderar? Det tillhör dock en gången tid undanhålla information om risker och valmöjligheter med en behandling.

Ibland framförs argumentet att den alternativa förskrivningen ger möjlighet att behandla fler patienter. Det håller inte. Lösningen på det problemet är att läkarna måste kräva större budgetar från landstingspolitikerna, som i sin tur ersätts av staten för sina kostnader. Men trots att vi får allt fler äldre, de som står för lejonparten av läkemedelsnotan, och fler nya effektiva och dyra preparat, så minskade statens bidrag till landstingen 2011. Varför skall företagen kosta på en omfattande dyr klinisk prövning för att få en viss indikation godkänd om billigare men ej godkända alternativ får rekommenderas av kommittéerna?

Om inte Socialstyrelsen, vars uppgift är att övervaka läkemedelsförskrivningen, snarast agerar mot missförhållandena kommer vi snart att ha en ovetenskaplig användning av läkemedel där den enda röda tråden är billigaste medicin oavsett dess säkerhet.

Vi instämmer med professorn i klinisk farmakologi, Anders Rane, som redan för fem år sedan skrev i Läkartidningen att läkemedelskommittéerna inte bör rekommendera förskrivning av off label när det finns godkända läkemedel att tillgå: ”En sådan rekommendation riskerar att åsidosätta de regelverk som styr processen för dokumentation och godkännande av nya läkemedel”.

Eftersom det med rätta är olagligt för företagen att marknadsföra förskrivning utanför indikation är det orimligt att läkemedelskommittéerna får rekommendera detsamma och att läkare därmed tvingas att riskera patientsäkerheten.

Andreas Furängen

farm dr, vd Apotekarsocieteten

Anders Cronlund

farm dr, vd-kansli, Apotekarsocieteten

UNT 7/5 2012

Läs mer om