Arbetet med att inrätta ett naturreservat i Årike Fyris har pågått under lång tid. Redan 1993 började arbetet med att ta fram en bra och tillräcklig skyddsform för området. 2006 fanns ett färdigt förslag om bildandet av ett naturreservat, där avtal med markägare var upprättat och det endast saknades ett beslut av kommunfullmäktige. Förslaget drogs dock tillbaka i samband med maktskiftet 2006 och skulle omarbetas så att det skulle vara i samklang med kommunens översiktsplan. Det innebar att förslaget som nu ligger på bordet blivit bantat till ytan.
Byggnadsnämnden behandlade nyligen ett remissyttrande på det förslag till att inrätta ett naturreservat i Årike Fyris.
Den borgerliga majoriteten i nämnden trummade igenom ett yttrande som helt avstyrker bildandet av ett naturreservat, trots att det tidigare funnits en stor politisk enighet om att naturreservatsbildningen.
Tyvärr räckte inte den rumphuggning som gjorts, utan nu vill inte Alliansens partiföreträdare i nämnden längre ha ett naturreservat i området. Före valet lovade Centerpartiet vitt och brett att Årike Fyris skulle bli en nationalstadspark. För dem räckte inte ens naturreservatsskyddet. Kommunalrådet Stefan Hanna gick så långt att han spelade in en film om att den biologiska mångfalden behövde skyddas.
Folkpartiets företrädare profilerade sig också inför valet och lovade parkplaner och skydd för gröna områden. Det är djupt ohederligt mot väljare med engagemang för Uppsalas natur att nu bryta dessa vallöften och i stället nu välkomna exploatering av Kungsängen.
Reservatsbildningen måste genomföras för att skydda värdefull natur och stärka Uppsalabornas möjlighet att uppleva närnaturen. Nu på våren kan man uppleva fåglarna på Kungsängen, i maj blommar kungsängsliljorna – bara för att nämna två attraktioner.
Dessutom måste hänsyn tas till de avgränsningar som krävs för att Carl von Linnés vetenskapliga arbete ska kunna antas som ett världsarv av Unesco.
Stora städer där människor trivs behöver centrala grönområden. Man kan se på Central Park i New York som en förebild, där man långt innan stadens expansion såg behovet av att bevara grönyta inne i staden. Stockholm är ganska spritt med stora grönområden insprängda i staden, det är detta som gjort den berömd. Ska Uppsala fortsätta vara en expansiv stad behöver vi kunna konkurrera med närhet till rekreationsområden.
Det remissyttrande som borgerligheten i byggnadsnämnden nu skickat utgår från en enögd syn på samhällsbyggande och byggnadsnämndens uppdrag. Att sitta i byggnadsnämnden, menar vi, handlar lika mycket om var man ska bygga och exploatera som man var man inte ska bygga eller exploatera. Att enbart ta hänsyn till själva byggandet i städerna och inte till människorna som ska bo i städerna eller till ekosystemen är en omodern syn som snarare hör hemma på 1960-talet än 2010-talet.
Grönområden är inte per definition någon outnyttjad byggyta, utan platser för rekreation, välbefinnande och bevarande av den biologiska mångfalden.
Robert Damberg
ledamot i byggnadsnämnden (MP)
Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)
UNT 20/4 2011