Om ett år kan vi byta regering

Moderaterna och alliansregeringen har bara haft ett enda verktyg, nämligen skattesänkningar, för att få fram fler jobb och det har inte fungerat, skriver Agneta Gille.

Agneta Gille (S).

Agneta Gille (S).

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2013-08-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det snart ett år kvar till valet. Då får svenska folket möjligheten att byta ut den borgerliga regeringen mot en ny socialdemokratisk regering som prioriterar arbete och utbildning.

Sverige står inför tuffa framtidsutmaningar. Arbetslösheten är parkerad på en hög nivå, över 9 procent, vilket innebär att 480 000 står utan jobb i dag (SCB/AKU juni 2013). Var och en av dem är en outnyttjad resurs som vi behöver ta vara på.

Arbetslösheten innebär ofta en tragedi för den enskilde, men följden blir också en stor påfrestning på kommunernas ekonomi och krympande resurser till välfärden. Fler i arbete betyder inte bara mer skattepengar som vi kan använda till en bättre välfärd. Det betyder också mycket för den enskildes att få vara med och bidra till samhällsbygget.

Regeringens egen vårproposition visar att de har misslyckats. De kommande två åren kommer arbetslösheten att öka, och 2017 räknar de med en arbetslöshet som är ungefär lika hög som när de tillträdde. (Källa: Vårpropositionen 2013.) Det innebär i klartext tio förlorade år i svensk politik.

Moderaterna har bara haft ett enda verktyg, skattesänkningar i olika former, för att försöka skapa fler jobb. Det har inte varit framgångsrikt.

En lägre andel av befolkningen är i arbete nu än när den borgerliga regeringen tillträdde. Med sju års moderatstyre är arbetslösheten över 9 procent.

Ändå vill Anders Borg (M) fortsätta sänka skatterna och planerar för ett femte och sjätte jobbskatteavdrag. Totalt har skatterna sänkts med 120 miljarder. Det är pengar som kunde ha gått till effektiva jobbåtgärder, eller till att höja kvaliteten i skolan och välfärden.

Moderaterna vill fortsätta med samma politik som skapat en hög arbetslöshet, som gett sjunkande resultat i skolan och brister i vården. Det accepterar inte vi.

Vi socialdemokrater har lagt ner vår energi på att ta fram en ny offensiv jobbpolitik. Vi har ett batteri av skarpa förslag för att få fler i jobb. Vårt mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det är ett tufft och ambitiöst mål som förpliktigar. Det kräver insatser både på arbetsmarknaden och i utbildningsväsendet. Några steg på vägen är:

Arbetslösa unga ska ha insatser från dag ett och blir garanterade jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar.

Gymnasieskolan ska bli obligatorisk. Målet är att alla före 25 års ålder ska ha en fullständig gymnasieexamen. Utbildningskontrakt införs för unga arbetslösa utan gymnasieexamen.

Ett innovationsråd ska inrättas direkt under statsministern.

En satsning på bristyrken ska utformas i nära samverkan med det privata näringslivet och andra arbetsgivare.

Fas 3 ska avskaffas. Den artificiella sysselsättningen ska ersättas med riktiga jobb till avtalsenliga villkor samt reguljär utbildning.

Det är möjligt att minska arbetslösheten och få fler i arbete, men då måste Sverige byta politik. Om drygt ett år ges möjligheten att välja en ny regering som prioriterar fler jobb högst, så att alla ska kunna leva ett bra liv, känna frihet och framtidstro.

Agneta Gille

Riksdagsledamot (S) och distriktsordförande för socialdemokraterna i Uppsala län

UNT 13/8 2013

Läs mer om