I varje livaktig demokrati är en vital och aktiv opposition av godo. En konstruktiv opposition som är en nagel i ögat på majoriteten leder till en bra politisk debatt med väljarnas bästa för ögonen.
Men oppositionen fokuserar fortfarande på att försöka återställa samhället till den tid som har varit och som väljarna sagt nej till. Den har blivit en bromskloss.
Den återställarpolitik som oppositionen driver märks på alla nivåer. I riksdagen vill oppositionen avskaffa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga och är motståndare till utvecklad valfrihet i välfärden. Socialdemokraterna vill fortfarande urholka rut- och rotavdragen och avskaffa arbetslinjen.
I landstinget är oppositionen emot den utveckling där patienter ges större inflytande i vården genom ökad valfrihet och mångfald. De är emot vårdvalet som inneburit ökad tillgänglighet och högre kvalitet i primärvården. De är också emot en ökad valfrihet inom den specialiserade vården som nu genomförs. De föredrar vårdköer framför valfrihet.
I Uppsala kommun vill oppositionen gå tillbaka till den tid då Uppsalaborna var utelämnade till en kommunal utförare, utan möjlighet att välja bort den som inte motsvarar de krav på kvalitet som våra medborgare har. Den är också kritisk mot friskolor och att föräldrar och familjer själva klarar av att bestämma vilken barnomsorg som passar familjesituationen bäst. På område efter område är oppositionens politik en politik där Uppsalaborna lämnas utan delaktighet.
De rödgröna vill förhindra planerna kring Fullerö park, säger nej till Uppsala arena och nej till att förbättra infrastrukturen i centrala Uppsala. Det innebär också att de säger nej till nya jobb och nej till att välkomna nya människor och företag hit.
Vi delar inte oppositionens syn på samhället. Vi hävdar inte att Uppsala behöver en återställarpolitik och att valfrihet och mångfald innebär stora problem för våra väljare. Vi har gått till val på en politik för valfrihet, ansvar för ekonomin och en tillgänglig och kvalitativ välfärd. Varför accepterar inte oppositionen att väljarna gillar valfrihet och mångfald?
Robin Kronvall (M)
1:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen
Christopher Lagerqvist (M)
1:e vice ordförande styrelsen för vård och bildning
UNT 14/10 2011