Oroligt för viktig bransch

Sveriges långa tradition av framgångsrik forskning och utveckling av läkemedel är hotad. Det krävs kraftfulla åtgärder för att behålla branschen och arbetstillfällen i landet, skriver Andreas Furängen med flera.

Losec var under många år världens mest sålda läkemedel.

Losec var under många år världens mest sålda läkemedel.

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Uppsala2012-05-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som skriver denna artikel har tillsammans arbetat över 200 år inom olika delar av läkemedelsområdet i Sverige. Vi anser att det är dags att agera för att stärka och utveckla det Sverige under många år har byggt upp.

Sverige har en lång tradition av framgångsrik forskning och utveckling av innovativa och framgångsrika läkemedel och behandlingar. Magsårsmedicinen Losec var under många år världens mest sålda läkemedel. Läkemedel står för en mycket stor andel av den svenska nettoexporten och läkemedelssektorn har genererat 10 000-tals arbetstillfällen i landet. Så skulle det kunna fortsätta att vara.

Sverige står fortfarande starkt inom läkemedelsområdet. Med starka varumärken som Nobel och Karolinska institutet har Sverige dessutom en unik position i världen.

Genom etablerad samverkan mellan myndigheter, företag, landsting och vård samt tillgång till patient- och hälsodatabaser är Sverige ett attraktivt land för forskning om nya läkemedel.

Den läkemedelsutvecklingskompetens som tidigare funnits inom industrin måste räddas kvar. De stora läkemedelsbolagen är och har varit en viktig källa till utbildning för läkemedelsutvecklare. Den noggranna dokumentationen av utveckling och produktion inom läkemedelsindustrin är något som skiljer sig från den akademiska forskningen och kräver lång erfarenhet. Innovation och tvärvetenskaplig kunskap är drivkrafterna för en framgångsrik läkemedelsutveckling.

Kreativa miljöer i form av kompletta lokala innovationsinstitut som innehåller bolag som arbetar med att utveckla och tillverka nya produkter behöver skapas. Gemensamma stödfunktioner i form av administration och liknande skulle ge fördelar liksom andra stödåtgärder som lägre hyror och skattelättnader.

Det råder i dag brist på investeringskapital. Mer kapital är nödvändigt varför vi föreslår att skattepengar används med ett brett investeringsmandat för att stödja och medverka till en uppbyggnad av nya företag inom livsvetenskaperna (life science).

Åtgärder bör vidare vidtas för att göra det mer attraktivt att göra kliniska prövningar i Sverige. Detta för att goda idéer ska kunna utvecklas till produkter här i Sverige i stället för att försvinna utomlands.

Sverige är även unikt med våra kvalitetsregister, ta vara på det försprånget nu. Finansiering mellan allmän sjukvård, forskning och framtagande av nya medicinska produkter bör tydliggöras så att resurser kan avsättas på ett effektivt sätt.

Ansvaret för läkemedelsfrågorna är i dag spritt på ett stort antal departement. Forskning hanteras av utbildningsdepartementet, läkemedelsanvändning av socialdepartementet, företagande inom livsvetenskaperna av näringsdepartementet och finansiering av finansdepartementet. En ökad samordning av dessa frågor är av största vikt. Det bör även finnas en funktion med direkt ansvar för samordning, satsningar och uppföljning. Vi deltar gärna i diskussioner om hur ett sådant initiativ skulle kunna utformas.

Storbritanniens premiärminister David Cameron, har sagt följande: ”Life science is at a crossroad. Behind us lies a great history of discovery. We can be proud of our past, but this government is acutely aware that we cannot be complacent about the future.”

Det samma kan sägas om vårt land. Låt Sverige ta en ledande roll i att utveckla den moderna läkemedelsindustrin från idé till färdig produkt!

Andreas Furängen, vd, Apotekarsocieteten

Claes Carneheim, fil dr, forskare

Johan Christenson, leg läkare, med dr, HealthCap

Torkel Gren, farm dr, försäljningsdirektör, Recipharm

Christer Johansson, vd, BiQ Pharma AB

Birgitta Karpesjö, apotekare, Apotekarsocieteten

Jan-Erik Nyström, docent, Apotekarsocietetens sektion för läkemedelskemi

Bo Olsson, senior adviser, Plast- & Kemiföretagen

Tord Svedberg, vd, IVL Svenska Miljöinstitutet

Lilian Walther-Jallow, PhD, Läkemedelsakademin

Lilian Wikström, vd, Karolinska institutet Innovation AB

UNT 24/5 2012

Läs mer om