Ett antal företrädare för den borgerliga alliansen i Uppsala hävdar i UNT att de vill att ”Uppsala ska ha den bästa skolan,de bästa elevresultaten samt de bästa och mest välavlönade – lärarna”.
Målsättningen är god - även om man kan undra varför inte hela Sverige ska ha en bra skola – att en kommun har bättre elevresultat än övriga säger inte så mycket när det samlade resultatet för landet störtdyker i internationella jämförelser.
Tyvärr väljer alliansen i Uppsala en ensidig satsning på maximal löneökning för enskilda lärare , något som förvisso ökar medellönen men knappast gynnar det stora flertalet lärare i våra skolor.
Detta genom att de tar strid mot det beslut regeringen fattat om införande av lektorat.När nu alliansregeringen startat sin lektoratssatsning , där bland annat dokumenterad undervisningsskicklighet är en viktig del , har deras partibröder i Uppsala valt att bortse från eventuell undervisningsskicklighet och utgå från ett ensidigt fokus på avlagda examina. Inte helt olikt ämbetsmannasystemet i det kejserliga Kina,ett land som knappast utmärkte sig för vare sig nytänkande eller framsteg.
Vad S o V förespråkar genom sin reservation är istället att Uppsala avvecklar sin egna specialvariant av lektorat och ansluter sig till den av skolverket fastställda. Att det dessutom skulle frigöra medel som kunde användas till högre löner för hela lärarkollektivet vore ingen nackdel.
Övertron på egna ”uppsalalektorat” och, som det verkar av debattinlägget, egna ”uppsalaförstelärartjänster” som kvalitetshöjare visar bara en bristande tilltro till den egna personalen.
Tvärtom bör Uppsala självfallet använda de möjligheter till lektorat och förstelärare som regeringen erbjudit ,helst i samverkan med berörd personal som genom sina fackliga representanter bör delta både i tillsättning och utformning av tjänstebeskrivningar. I övrigt borde koncentrationen ligga på att höja hela lärarkollektivet lönemässigt och fortsatt fokus på nedskärning av administrativa uppgifter så att lärarna får koncentrera sig på undervisning och elevkontakter.
Clemens Lilliesköld
ledamot (V) av Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, UAN
Ulrik Wärnsberg
andre vice ordförande (S) UAN
UNT 4/7 2013