Pakt ger fler studentbostäder

Det behövs enligt regeringens utredare ytterligare 20 000 studentbostäder i Sverige. Förra året färdigställdes 352. En bred nationell samling krävs för att lösa detta problem, skriver socialdemokraterna Gabriel Wikström, Talla Alkurd och Veronica Palm.

Veronica Palm (bilden), Gabriel Wikström och Talla Alkurdi har undertecknat artikeln.

Veronica Palm (bilden), Gabriel Wikström och Talla Alkurdi har undertecknat artikeln.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2013-09-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan 340 000 studenter är nu på väg in i höstterminen på utbildningar vid universitet och högskolor runt om i landet. För många framtida studenter är antagningen det minsta problemet – i stället har möjligheten till en bostad blivit det som avgör om man kan tacka ja och därmed påbörja en utbildning.

Bostadsbristen för studenter är värre än någonsin men det är ingen nyhet att det saknas bostäder. I flera år har studentbostadsbristen debatterats allt starkare i samband med terminsstart. Ändå håller bostadsbyggandet rekordlåga nivåer.

Enligt regeringens egen utredare finns det ett behov av ytterligare 20 000 studentbostäder. Förra året färdigställdes bara 352 studentbostäder – i hela landet.

Vi socialdemokrater vet att Sverige kan bättre. Det finns ingen enkel lösning på detta samhällsproblem men vi är redo att vända på varje sten och gå till botten med bostadsbristen för Sveriges unga och studenter.

  • Det akuta läget gör att det måste byggas mycket, och då kan inte hela kostnaden för en nyproducerad lägenhet bäras av den som går på studiemedel. Precis som i våra nordiska grannländer måste staten måste ta en del av kostnaden. Därför har vi föreslagit en byggbonus för de aktörer som bygger bostäder speciellt anpassade för unga och studenter. På så sätt kommer byggandet i gång och med en hyra som göra att unga kan efterfråga.
  • Vi vill att plan- och bygglagen ses över. Den nya plan- och bygglagen som trädde i kraft för drygt två år sedan har lett till krångliga processer med ökad administration och osäkerhet i bostadsbyggandet. Detta resulterar i ökade risker och högre kostnader. Vi föreslår därför att regeringen sätter ihop en partsammansatt och parlamentarisk kommitté med tydligt uppdrag att snabbt föreslå nödvändiga förändringar i plan- och bygglagen.
  • Slutligen behövs det en bred nationell samling för ökat byggande.

Vi vill att det tillsätts en byggpakt ledd av regeringen. Varje större offentlig och privat aktör får redovisa hur många fler bostäder som de skulle kunna påbörja, vad som i dag hindrar dem från att redan nu göra detta, och vilka statliga beslut som behövs.

Bristen på bostäder för studenter drabbar enskilda individer som tvingas tacka nej till sin drömutbildning eller lämna den i förväg till följd av att det inte går att hitta en bostad på studieorten. Men studentbostadsbristen är också ett allvarligt samhällsproblem som riskerar Sveriges tillväxt och framtida utveckling. På en arbetsmarknad som ställer allt högre krav på högutbildad arbetskraft är vi beroende av att människor från olika delar av Sveriges såväl som andra delar av världen kan flytta dit utbildningsplatserna finns. I dag sätter bostadsbristen på många av landets högskoleorter stopp för just detta.

Dagens bostadspolitik består av verkningslösa utredningar och en avsaknad av åtgärder. Den har lett till att allt fler unga står utan boende och att allt fler unga tappar framtidstron.

Vi socialdemokrater tar bostadspolitiken på allvar. Den stegrande bostadsbristen är en av de viktigaste framtidsfrågorna, såväl för studenter som för Sverige. Vi vill skapa en aktiv bostadspolitik som ger förutsättningar att öka bostadsbyggandet. Det är en stor utmaning som den passiva borgerliga regeringen varken velat eller klarat av att hantera. ?

Gabriel Wikström
förbundsordförande Sveriges socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU
Talla Alkurdi
förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet
Veronica Palm
bostadspolitisk talesperson Socialdemokraterna
UNT 6/9 2013

Läs mer om