REPLIK. Den borgerliga majoriteten trotsar regeringens och Skolverkets krav på visad undervisningsskicklighet för lektorer. Detta försöker Christopher Lagerqvist (M) och Torbjörn Aronson (KD) utmåla som något positivt (UNT 12/12).
Dessutom påstår de att oppositionen motsätter sig fördjupade ämneskunskaper och högre löner för lärare. Det sistnämnda framstår som oerhört okunnigt i ett läge där vi just reserverat oss mot majoritetens besparingar på skolan till förmån för våra respektive förslag som fredar och förbättrar skolans ekonomi.
När det gäller lektoraten är skiljelinjen enkel. Oppositionen stöder de regler Skolverket på regeringens uppdrag fastställt. Lektorer ska ha disputerat alternativt uppnått licentiatnivå och ha fyra års visad undervisningsskicklighet. Majoriteten struntar i det senare kravet.
Att vi till skillnad från den borgerliga majoriteten stöder regeringens krav har en förklaring. I lektorsrollen ligger att utveckla såväl kunskaperna som undervisningen i ämnet. Men lektorerna ska också agera fortbildningsmotorer åt kolleger på skolorna. Det är därför Skolverket i sin bedömning lägger stor vikt vid förmåga att sprida intresse och engagemang för ämnet och att man har skapat koppling mellan verksamhet och forskning. Att sätta någon utan dokumenterad undervisningsskicklighet att inspirera övriga lärare vore att underskatta den pedagogiska skicklighet Uppsalas lärarkår besitter redan i dag.
Att undervisningsskicklighet inte per automatik kommer ur en doktorstitel har framgått av studentutvärderingar från universitet och högskolor. I förslaget från tjänstemännen fanns också Skolverkets krav med, någonting vi alltså har stött under hela processen.
Oppositionen i Uppsala tycker det är självklart att ställa lika höga krav på lektorat i Uppsala som man gör i resten av landet. På så sätt säkerställer vi det viktigaste, att lektoraten på bästa sätt kommer elever och lärare till del på Uppsalas skolor.
Ulrik Wärnsberg (S)
Frida Johnsson (MP)
Clemens Lilliesköld (V)
UNT 20/12