Poliserna har blivit färre, inte fler

Regeringens satsning på fler poliser resulterade i färre: de nya poliserna är föräldralediga eller arbetar deltid. Det skriver Lena Hartwig (S).

Lena Hartwig (S) svarar Ulrika Karlsson (M) och Mats Gyllander (M).

Lena Hartwig (S) svarar Ulrika Karlsson (M) och Mats Gyllander (M).

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-02-07 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På UNT Debatt (3/2) skriver moderaterna Ulrika Karlsson och Mats Gyllander att en röst på socialdemokraterna i höstas val innebär mindre resurser till polisens brottsförebyggande arbete och därmed större otrygghet för kommuninvånarna.

Men i realiteten har regeringens satsning på fler poliser resulterat i färre.Trots att det i vårt län blev 66 poliser fler så minskade årsarbetskraften med 4 procent mellan 2006 och 2012, på grund av att de nya poliserna är föräldralediga eller arbetar deltid.

Samtidigt ökade antalet anmälda brott i länet med 26 procent. Så den storslagna satsningen med bl a ökad tillgänglighet och synlighet på platser där brott begås och där människor rör sig kom av sig. Resultatet blev fler brott och färre poliser.

Nu handlar förebyggande arbete inte enbart om poliser. Det handlar om en förskola med hög kvalitet, om en skola som ser till alla elever, om satsningar på fritid, idrott och föreningsliv. På fritidsgårdar och fritidsklubbar för de lite äldre barnen och ungdomarna.

I Uppsala vill socialdemokraterna instifta en social investeringsfond med inriktning på barn och unga. Det säger Moderaterna och övriga partier i alliansen nej till.

Sedan får det gärna finnas kvarterspoliser såna som det fanns på 70-80-talen. Kvarterspoliser som Torsten, Ubbe och Göran – som kände alla barn och ungdomar i bostadsområdena de jobbade i. Det kallar jag förebyggande arbete.

Lena Hartwig

S-märkt mormor i Årsta 

Läs mer om