Replik. I dagens Sverige har vi en könsmaktsordning och redan innan vi föds påbörjas en socialiseringsprocess som antingen kommer att fostra oss till män eller kvinnor. Föreställning om vad som är kvinnligt och manligt påverkar de livsval som människor gör. I vårt samhälle i dag så värderas det som anses kvinnligt och manligt olika högt, och manligt tenderar att värderas högre än kvinnligt.
Jag ser till skillnad från Stefan Hanna (10/6) ett värde i att de ledande befattningarna delas lika mellan könen. Det är en del i att skapa ett jämställt och jämlikt samhälle. Målet är självklart ett samhälle där vi alla ses som människor och inte som kön. Men med den rådande könsmaktsordningen så är gruppen män överordnad gruppen kvinnor i samhället, och det som är manligt tenderar alltid att värderas högre än det som anses vara kvinnligt. Då är det politikens ansvar att gå före på detta område.
Den svenska jämställdhetsdebatten måste börja handla om nya reformer och inte om skattefinansierade städtjänster. SSU vill se en mer jämställd föräldraförsäkring. Vi tror att en tredelad variant är lösning då familjen både kan kombinera frihet och jämställdhet. Detta måste även kombineras med lättillgängliga förskoleplatser.
En annan reform som SSU vill se är att rätten till heltid ska fastställas i lag. I väntan på detta måste kommuner och landsting ta sitt ansvar. Deltidsarbete är vanligt förekommande inom välfärden, som är en kvinnodominerad sektor. Även om Hanna har rätt i att tjejer i högre grad än pojkar tar ett större ansvar för sin utbildning och generellt presterar bättre än pojkar i skolan, så avspeglar sig inte detta på dagens arbetsmarknad. Detta på grund av att de yrken som tjejer väljer till större grad är inom den offentliga sektorn än de som killar väljer. Därför ser jag inte fler jobbskadeavdrag som lösningen på att skapa en mer jämställd arbetsmarknad utan istället satsningar på skola, vård och omsorg så att det kan skapas fler heltidstjänster och att det kan ske ordentliga löneökningar inom dessa sektorer.
Det är klart att kvinnor kan men även samhället måste ta sitt ansvar och montera ner de normer och strukturer som råder. Så att vi tjejer i realiteten får samma chanser som killarna!
Emilia Friberg
jämställdhetspolitiskt ansvarig Upplands SSU-distrikt
UNT 20/6 20