Politiken skapar inte innovationen

Det är inte politiken som skapar innovation och företag, skriver Thomas Malmer.

Thomas Malmer

Thomas Malmer

Foto: Mats Bcker

Uppsala2015-12-01 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DEBATT – REPLIK

Precis som Marlene Burwick och Agneta Gille skriver (UNT Debatt 19/11) tappar Sverige i konkurrenskraft.

Men det är värre än så. Vi tappar i kunskapsnivå (Pisa), företagens investeringar i forskning minskar i relation till BNP och den entreprenöriella aktiviteten i Sverige sjunker.

Företag har svårt att rekrytera toppkompetens i Sverige, vi har lägst utbildningspremie av 23 jämförbara länder och från nästa år har vi världens högsta marginalskatt.

Det är bra att fler politiker engagerar sig i hur Sverige ska kunna få fram mer innovationer och ett mer konkurrenskraftigt näringsliv. Det är grunden för vårt välstånd.

Men politiken skapar varken innovationer eller företag. Politikens roll är att besluta om regelverk som bidrar till att utveckla Sverige.

Vinnova är viktigt för att finansiera forskning och samarbeten som stärker innovationskraften och i Uppsala är UIC en framgångsrik inkubator för nya företag. Men den största delen av innovationer och växande företag har inte med forskning och bidrag att göra. Att kompetenta människor och växande företag genom goda förutsättningar vill verka och utvecklas i Sverige borde vara i fokus för innovations- och tillväxtpolitiken.

För att Sverige ska bli en vinnare i en global kunskapsekonomi behövs bättre kunskapsresultat från skolan, bra forskning, goda villkor för företagande med internationellt konkurrenskraftiga skatter och en högre utbildningspremie.

Då kanske fler företag väljer att växa i Sverige i stället för utomlands. BNP/capita är i dag detsamma 2007. Detta borde oroa politiker i alla läger och leda till fler åtgärder än exakt hur stora anslag olika myndigheter ska ha.

Thomas Malmer, Företagare och konsult i innovationsfrågor

Läs mer om