Prioritera mödrars hälsa i fattiga länder

Varje år dör 47 000 kvinnor på grund av osäkra aborter, alltså 13 procent av mödradödligheten i världen. Det är kvinnor som inte har haft rätt att bestämma över sina kroppar och liv. Grupper som vill liberalisera abortlagstiftningen i länder med totalförbud behöver vårt stöd, skriver politiker från M, S, MP, FP, C, V och KD.

Uppsala2013-09-28 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan alla abortrelaterade dödsfall inträffar i fattiga länder, med det högsta antalet i Afrika, följt av Asien och Latinamerika. Osäkra aborter är en av de främsta orsakerna till mödradödlighet världen över. Varje år dör 47000 kvinnor på grund av osäkra aborter. Det motsvarar cirka 13 procent av mödradödligheten i världen. Utöver alla dessa dödsfall får vi inte glömma de fem miljoner kvinnor som varje år vårdas för behandling av abortrelaterade komplikationer, såsom blödning och blodförgiftning (sepsis). Kvinnor skadas eller dör för att de tvingats göra en farlig, smutsig och olaglig abort. De är kvinnor som inte fått friheten och rättigheten att bestämma över sina kroppar och liv.

I dag uppmärksammar därför vi, riksdagens tvärpolitiska grupp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, den internationella dagen för säkra och lagliga aborter. Det är en dag som har sitt ursprung i Latinamerika men som nu växt till en global kampanj.

Att det krävs fler och bättre insatser för att säkerställa att kvinnor ska kunna bestämma om och när de vill föda barn är något 179 regeringar enades redan 1994 under FN:s befolkningskonferens i Kairo. Det är hög tid att detta blir verklighet.

Abort totalförbjudet i endast ett fåtal länder men många regeringar väljer att ha kvar så pass restriktiva lagstiftningar att de innebär livsfara, stigmatisering och diskriminering av kvinnor. Även i Europa vägrar Polen, Irland och Malta ändra lagstiftningen trots upprepad kritik från internationella mänskliga rättighetsinstanser. Vi ser också oroande utveckling i Litauen och Makedonien.

Att som många länder ha ett totalförbud mot abort är inhumant då många kvinnor tvingas genomlida svåra graviditeter som i värsta fall slutar i dödsfall. Det hände den unga flickan Savita Halappanavar, som 2012 dog på universitetssjukhuset i Galway, Irland, av blodförgiftning på grund av ett döende foster som inte fick avlägsnas.

Kvinnors rätt att välja en säker och laglig abort måste försvaras i Sverige och internationellt. Beslutet om att avsluta en graviditet kan vara svårt eller självklart. Men det finns ingen annan än kvinnan som blivit gravid som kan göra det valet.

Lika viktigt som kvinnors rätt till abort är att undvika oönskade graviditeter. Då krävs sexualundervisning, rådgivning och preventivmedel. Om alla kvinnor hade tillgång till preventivmedel skulle mödradödligheten minska med en tredjedel.

I regeringens budgetproposition för 2014 föreslås en rad initiativ för att förbättra kvinnors och barns hälsa i fattiga länder. Det är bra. Svensk biståndspolitik bör fokusera på de områden där Sverige kan göra mest nytta. Få andra länder vågar lyfta frågor om rätten till lagliga och säkra aborter. Grupper som vill liberalisera abortlagstiftningen i länder med totalförbud behöver vårt stöd.

Det är också viktigt att regeringen verkar för att frågan om säkra aborter och rätten till preventivmedel finns med på agendan när FN om ett år ska fatta beslut om de nya milleniemålen, Post 2015 och uppföljningen av FN:s befolkningskonferens från 1994. De nya milleniemålen för en hållbar utveckling måste utgå även från kvinnors verklighet.

Utan dessa satsningar kommer högtidstalen om fattiga kvinnors rättigheter bara bli tomma ord och mödradödligheten kommer att fortsätta vara hög. Därför krävs att kvinnors liv och hälsa på allvar kommer i fokus i agendan för nya utvecklingsmål.

Ulrika Karlsson, (M)
Carin Runeson, (S)
Valter Mutt, (MP)
Anna Steele, (FP)
Annika Qarlsson, (C)
Hans Linde, (V)
Désirée Pethrus, (KD)
Alla riksdagsledamöter och ledamöter i riksdagens tvärpolitiska grupp för Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
UNT

Abortdagen

I dag 28/9  uppmärksammas Internationella abortdagen för kvinnors tillgång till säkra och legala aborter.

Läs mer om