Rädda träffpunkterna

Kommunens träffpunkter betyder mycket för personer med psykosocial ohälsa. Nu är verksamhetens omfattning hotad, skriver Malena Ranch med flera.

Verksamhet som byggts upp gemensamt av brukar och anställda hotas.

Verksamhet som byggts upp gemensamt av brukar och anställda hotas.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Uppsala2012-04-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala kommun finns ett antal träffpunkter som erbjuder aktiviteter, sysselsättning och social samvaro för personer med psykosocial ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar. På träffpunkterna erbjuds social samvaro, kurser och studiecirklar, fritidsaktiviteter och sysselsättning som ger dagen ett meningsfullt innehåll och ett viktigt socialt sammanhang.

I februari fattade nämnden för hälsa och omsorg (NHO) beslut om att konkurrensutsätta träffpunkterna hösten 2012. Det har skapat stora reaktioner och väckt mycket oro bland besökarna på träffpunkterna. Namnlistor har samlats in och en rad synpunkter har lämnats till NHO. Besökare vid träffpunkterna skriver att träffpunkternas verksamhet ger dagen en mening, chanser och möjligheter att komma ut och träffa andra. Träffpunkterna motiverar till att orka fortsätta genom att kämpa tillsammans för ett bättre mående och en givande framtid. Det är helt enkelt en livsviktig verksamhet. Just därför är oron för förändringar stor.

Sedan träffpunkterna hotades med nedläggning för några år sedan har de utvecklats. På träffpunkten Pepparn har man gjort en satsning på en yngre målgrupp och har i dagsläget kontinuerliga besök av ett trettiotal unga vuxna. Även brukarmedverkan har utvecklats på olika sätt.

Med stöd av kommunal personal drivs Träffpunkten Lindormen sedan länge av RSMH(Riksförbundet för Social och Mental Hälsa)-föreningen Club Lindormen. Alla andra träffpunkter har också en stor grad av brukarmedverkan. På Ymer har föreningen Ymer ett stort inflytande över verksamheten.

I dag finns det en stor oro kring vad beslutet om konkurrensutsättning innebär, inte minst för kontinuiteten i träffpunkternas verksamhet. Brukare beskriver det som att nämnden ”drog undan mattan” för det kvalitets- och utvecklingsarbete med brukarråd och brukarmedverkan som har initierats och genomförts de senaste åren. Inte minst är det ett problem att beslutet om konkurrensutsättning togs utan hänsyn till synpunkter från brukare, medlemmar och personal vid träffpunkterna. Underlaget till beslutet att konkurrensutsätta träffpunkterna var bristfälligt och innefattade ingen analys om möjliga konsekvenser av en konkurrensutsättning för vare sig personella resurser, brukarinflytande eller verksamhetsutveckling.

Frågan om kvalitet i träffpunkternas verksamhet kan inte mätas i eventuella kostnadsbesparingar vid en upphandling av verksamheten. Kvaliteten i träffpunkterna handlar i stället om helt andra saker – stark brukarmedverkan, personalens möjlighet att arbeta långsiktigt och bygga upp förtroende och relationer till besökare.

Om en verksamhet av det är slaget utsätts för konkurrens riskerar kvalitetsarbetet att avstanna, eftersom man då måste förhålla sig till korta avtalsperioder.

Vi anser att den planerade konkurrensutsättningen av träffpunkter ska avbrytas. I stället bör utveckling av träffpunkterna ske genom att brukare och personal på träffpunkterna får stora möjligheter att utforma verksamheten. På det sättet möjliggörs en långsiktig utveckling och kontinuitet där träffpunkterna utvecklas på ett sätt som kommer besökarna till del. Det finns så mycket energi och så många goda idéer om hur verksamheten vid träffpunkterna kan utvecklas vidare och förbättras.

Beslutsfattare och tjänstemän inom Uppsala kommun bör bjuda in till dialog om träffpunkternas framtid och hur brukarinflytande och kvalitetsutveckling kan möjliggöra att Uppsala kommun har de bästa träffpunkterna i landet.

Malena Ranch

2:e vice ordförande (MP) nämnden för hälsa och omsorg

Gabriella Wallén

ordförande RSMH Club Lindormen

Fredrik Leijerstam

ersättare (MP) nämnden för hälsa och omsorg

Elisabeth Eriksson

2:e vice ordförande RSMH Club Lindormen

Barbara Russell

styrelseledamot RSMH Club Lindormen

Madeleine Cohen

styrelseledamot RSMH Club Lindormen

Karin Lavén

anställd RSMH Club Lindormen

Jan Andersson

handledare RSMH Club Lindormen

Irené Andersson

handledare RSMH Club Lindormen

Kaarina Tiainen

vice ordförande föreningen Ymer

UNT 18/4 2012

Läs mer om