Vem ansvarar för att barn och unga får ta del av kultur i Uppsala?
Barn- och ungdomsnämnden ansvarar inte för kultur och Kulturnämnden ansvarar inte för barn och unga, så vad händer med deras rätt till kultur? Sedan januari i år saknas en barn- och ungdomskultursekreterare i Uppsala kommun, en funktion som finns i länets övriga kommuner och som tidigare, även i Uppsala, har arbetat med att barn och unga ska få ta del av och utöva kultur både i och utanför skolan.
Barns rätt att ta del av och utöva kultur slås fast i barnkonventionen och borde inte vara beroende av om man går på en skola som satsar på kultur i projektform, inom ramen för Skapande skola, eller har föräldrar som aktivt söker reda på kultur på fritiden.
Det finns mycket forskning som vittnar om vikten av att barn och ungdomar får tillgång till kultur under sin uppväxt. Det bekräftas också i Kulturrådets senaste rapport om Skapande skola. Där står att läsa: ”Kultur skapar engagemang, utvecklar empatin och stärker självkänslan bland skolelever.”. Dessa är också faktorer som motverkar psykisk ohälsa bland barn och unga – ett stort problem som tyvärr ökar idag.
I Uppsala finns det många tillfällen där unga får möta kulturen under olika former. Några exempel är Uppsala Musikskola, Bibliotek Uppsala, Bror Hjorts Hus och Gottsunda dans och teater. Alla dessa är medlemmar i nätverket Uppsala barn- och ungdomskulturgrupp som verkar utifrån FN:s barnkonvention om barns rätt till kultur. Bland de 70 medlemmarna i nätverket, där även Barnombudsmannen i Uppsala är en, vittnas om många bra möten där unga Uppsalabor får möta professionell kultur. Tyvärr finns det också grupper av barn och unga som av olika anledningar inte får denna möjlighet. Det oroar oss som på olika sätt jobbar för att ge barnen tillgång till kultur under sin uppväxt.
Inför valet 2010 ställde Uppsala barn- och ungdomskulturgrupp tre frågor till de politiska partierna om villkoren för Uppsalas barn och ungas tillgång till kultur. Bland svaren finns det många som hänvisar till Skapande skola och den verksamheten har vuxit under mandatperioden. Trots det känner inte vi till att det finns någon som garanterar att alla Uppsalas barn och unga har tillgång till professionell kultur under sin uppväxt.
I slutet av 2013 beslutade kommunstyrelsen ”att uppdra till kulturnämnden och barn- och ungdomsnämnden att (…) se över samordning och kvalitetsarbete mellan nämnderna för insatser inom barn- och ungdomskulturområdet.”. Det är glädjande att ett sådant uppdrag kommer till stånd, och vi som dagligen jobbar med kultur riktad till barn och unga hoppas att uppdraget leder fram till ett tydligt ansvar för kulturen med Uppsalas barn och ungdomar som målgrupp.
Vi hoppas också att både verksamma inom området, men inte minst barn och unga själva, ges möjlighet att yttra sig om arbetet med kultur för barn och unga. Detta för att få med barnens perspektiv.
Genom att tillgodose alla barns rätt till lek, en meningsfull fritid och aktivt deltagande i kulturlivet kan vi tillsammans förebygga psykisk ohälsa och främja ett hållbart samhälle.
Lisa Sköld, verksamhetschef Barnombudsmannen i Uppsala
Christer Johansson, ordförande Uppsala barn- och ungdomskulturgrupp