Vi tar för givet att prövningen av misstanke om brott sker inför en oavhängig domstol med opartiska ledamöter, där båda parter i målet fått möjlighet att lägga fram sin bevisning, förhöra vittnen och argumentera sina ståndpunkter i målet innan dom ges. Men de uppgifter som förekommit i medierna under de senaste dagarna om massrättegångar och dödsstraff i Egypten visar tyvärr att den rätten inte alltid upprätthålls, trots att så ska ske.
Även om tillgänglig information är delvis knapphändig står det klart att den senaste rättegången, där mer än 500 hundra personer dömdes – de flesta till döden och trots sin utevaro från rättegången – skedde med åsidosättande av fundamentala garantier för rättssäkerhet och försvarets rättigheter.
Bland annat har nämnts att försvaret inte fick ta del av materialet från utredningen om brottet och att de hindrades av rätten från att utföra sin talan och att förete bevisning i form av egna vittnen. Rättegången pågick dessutom under en mycket kort tid (några dagar) innan de fällande domarna gavs.
Rättvis rättegång är något som sedan en lång tid tillbaka är fastlagd och skyddad i ett stort antal internationella dokument rörande skyddet av mänskliga rättigheter, och är en sedvanerättslig regel tillämplig i hela världen. Rättvis rättegång gäller för alla överallt och har sin betydelse inte bara för skyddet av mänskliga rättigheter och förfarandets gång.
Därtill finns ett straffrättsligt perspektiv: orättvisa rättegångar är ett brott mot internationell rätt och kan därför bestraffas. Det gäller både i fredstid och vid väpnad konflikt.
Liksom i andra situationer där politiska och rättsliga infrastrukturer helt eller delvis är satta ur sin lagliga funktion, undergräver domarna från massrättegången den verkan som en dom vanligen bär med sig i det konfliktdrabbade området. I stället för att främja social och politisk stabilitet, rättssäkerhet och förhindra att nya konflikter uppkommer är risken nu stor att rättegångarna underblåser motsättningar och leder till ett än mer utbrett och långvarigt våld. De pågående demonstrationerna i Egypten och reaktionerna på dessa från polisens sida ger stöd för den slutsatsen.
Rättsväsendets huvudsakliga uppgift är att vara ett seriöst alternativ till konfliktlösning utan våld och utan fara för nationell splittring och social instabilitet.
Det förutsätter bland annat ett rättssäkert processuellt förfarande där enskilda och allmänna värden och rättigheter skyddas. Redan mot bakgrund av de uppgifter som finns i medierna om massrättegångarna i Egypten måste det konstateras att förfarandet inte nått upp till den standard av rättvis rättegång, som världssamfundet står bakom. Det är också av den anledningen viktigt att trenden med orättvisa rättegångar bryts och att det egyptiska rättssamhället kommer bort från det sluttande planet, som accelererar en instabil situation i riktning mot en tydlig horisont av kaos.
Ulf Lundqvist, docent och verksam som konsult vid Bokbyrån HB