Jämfört med många städer på kontinenten (och i vårt land) är parkeringsförhållandena i Uppsala drägliga, även om det kan våra svårt att hitta platser. Trottoarerna är för det mesta rena från bilar och motorcyklar. Men det är sämre ställt med rättssäkerheten.
I Uppsala har mark av många fastighetsägare hyrts ut till privata bolag som parkeringsplatser. I vår stad gäller det Mobile Park, Q-park, Carpark och Parkia. Jag har tillskrivit dessa bolag och frågat om deras affärsidé. Jag fick svar endast från Q-park. Svaret bekräftar mina farhågor.
Problemet med dessa privata bolag är att de har ett intresse av att vi gör fel. De tjänar nämligen pengar på de fel som vi medborgare gör. Det är ett förhållande som inbjuder till tveksam skyltning, onödiga bötesbelopp (kontrollavgifter) och att bolagen hellre stjälper än hjälper.
Några exempel: De stora parkeringsutrymmena utanför våra affärer och köpcentra är öde och tomma hela nätterna. Men står någon mitt i natten på de öde ytorna mer än den tillåtna tiden på ett par timmar lappas bilen. Kostnad: 350 kronor.
Det finns ”uthyrda platser”, som tillfälligtvis inte är uthyrda. Står någon på en sådan plats lappas bilen. Kostnad: 350 kronor.
Jag känner ett fall då både biljettautomaten och telefonen till bolaget Q-Park var ut funktion. Det var utanför Blåsenhus. Bilägaren förklarade problemen på en skriven lapp på rutan och rusade in för att hålla sin föreläsning. Bolaget tog ingen hänsyn. Kostnad: 350 kronor.
Parkeringsbolagen har ett intresse av att vi medborgare gör så många fel som möjligt. De tjänar mer pengar desto fler fel vi gör. Detta är rättsosäkert och borde ändras. (Tänk er att polisen skulle tjäna mer pengar desto fler brott som beivras.) Bolagen borde antingen ha en fast intäkt från parkeringsavgifterna eller tvingas gå till domstol för att utkräva böter.
Privat rättsutövning inger olust. Ingen enskild har råd att processa mot parkeringsbolaget för 350 kronor. Det händer trots allt att någon försöker, men privatpersoner får nästan aldrig rätt.
Endast ett bolag, Q-park, svarade på min förfrågan om hur bolagen tjänar sina pengar, men Peder Ståhlberg från Q-park som besvärade sig att svara gav inga klara besked. Vad bolaget tjänar varierar beroende på kontraktet med fastighetsägarna och olika varianter förekommer, när det gäller kontrollavgifterna, skrev han. Av svaret framgår att kontrollavgiften, ”boten”, åt minestrone delvis tillfaller bolaget.
Såvitt jag har funnit är det mest privata markägare som har kontrakt med parkeringsbolagen. Kommunerna sköter sina egna platser. Det känns något bättre att betala en kontrollavgift, när man begått ett fel, till kommunen än till utlandsägda parkeringsbolag som Q-park. Kommunen har knappast incitament att få oss att begå fel.
Villy Bergström
pensionär
UNT 13/5 2013