Regeringen drar ned på antalet utbildningsplatser i hela landet och för Uppsala innebär det att Uppsala universitet räknar med 1500–2000 färre platser och SLU får cirka 300 färre helårsstudenter. Det görs i ett läge där ungdomskullarna är stora, söktrycket är högre än någonsin förr och ungdomsarbetslösheten är 25 procent.
Det är oansvarigt av regeringen att i detta läge dra ned på människors möjlighet att utbilda sig. Det är oansvarigt av regeringen att göra en stor bolagsskattesänkning och delvis finansiera den genom att dra ned på antalet utbildningsplatser och göra miljardnedskärningar på gymnasieskolan.
Socialdemokraterna prioriterar utbildning och bildning. Socialdemokraterna prioriterar att fler människor ska få möjlighet att utbilda sig och utökar möjligheterna inom såväl universitet, högskola och yrkeshögskola. Socialdemokraterna prioriterar den högre utbildningens kvalitet och i den senaste budgeten investerar Socialdemokraterna 300 miljoner kronor mer i utbildningskvalitet och gör det med fokus på de områden där den lärarledda undervisningen är knapp: humaniora och samhällsvetenskap. Därtill föreslår Socialdemokraterna större investeringar i forskning och innovation.
Bill och Malmberg skriver att fullgånget gymnasium leder till jobb inom flera bristyrken såsom vård, omsorg, industri och transport. Frågan vi ställer oss är då varför Moderaterna i riksdagen har föreslagit ettåriga gymnasieprogram och varför de sjösatt en gymnasieskola där antalet elever till yrkesprogrammen, som ofta snabbt leder till jobb, kraftigt minskar.
Eleverna väljer bort yrkesprogrammen då de inte längre ger behörighet till studier på högskola och universitet. Det har Skolverket tidigare visat. Vid riksdagens hearing om gymnasieskolan den 19 februari lyfte lärarfack, elevorganisationer, LO och Svenskt Näringsliv vikten av att ge eleverna på yrkesprogrammen högskolebehörighet. Både för att eleverna vill kunna studera vidare och för att eleverna behöver de teoretiska kunskaperna i sitt arbetsliv.
Den borgerliga regeringen står ensam i sin omoderna syn på yrkesprogrammen.
Ibrahim Baylan
utbildningspolitisk talesperson (S) och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott
Marlene Burwick
kommunalråd (S) Uppsala
UNT 22/2 2013