Regeringen satsar på försvaret

Under den närmsta tioårsperioden satsar regeringen sammanlagt nära 6,5 miljarder på försvarets personal och materiel. Hur många miljarder kommer de rödgröna partierna att vilja spara på försvaret inför det här valet? skriver försvarsminister Karin Enström (M) och Cecilia Widegren, riksdagsledamot (M).

Karin Enström (bilden) skriver tillsammans med Cecilia Widegren.

Karin Enström (bilden) skriver tillsammans med Cecilia Widegren.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2013-12-10 15:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag debatteras försvarsbudgeten i Sveriges riksdag. Alliansregeringen fortsätter satsa på försvaret genom att tillföra 1,4 miljarder den kommande fyraårsperioden. Socialdemokraterna måste nu ge svar om försvaret. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill göra nedskärningar i miljardklassen på försvarsanslaget och frågan är vad ett rödgrönt samarbete kommer att kosta försvaret?

När alliansen vann valet 2006 tog vi över ett försvar som länge hade varit eftersatt. Socialdemokratiska regeringar hade lagt ner ett 60-tal förband och enheter. Stora delar av förbanden hade en mycket låg beredskap och den samlade försvarsplaneringen hade upphört. Dessutom var försvaret uppdelat i en insatsorganisation och en separat utlandsstyrka – den ena för försvaret av Sverige bemannad av värnpliktiga, och den andra för internationella insatser bemannad av frivilligt anställda. Efter genomförda insatser splittrades förbanden och erfarenheten kom inte Försvarsmakten till godo.

Alliansregeringens försvarsreform, som riksdagen beslutade om 2009, skapar ett modernt, effektivt och användbart försvar med en hög beredskap. Övergången från värnplikt till ett system med frivillig rekrytering ger försvaret kompetent och motiverad personal. Det möjliggör också att försvaret nu kan använda samma välövade förband för såväl försvaret av Sverige som i internationella insatser. Försvarsmakten har återupptagit krigsförbandsövningar och det gångna året har ett antal större övningar genomförts för såväl sjö, luft- och markförband.

Alliansregeringen kan, tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik, lägga fram sin åttonde gemensamma budget. För andra året i rad tillförs också nya pengar till försvaret. Peter Hultqvist (S) kallade regeringens satsningar på 1,4 miljarder för en ”puts i marginalen”. När Socialdemokraterna presenterade sitt budgetalternativ ville man inte ge en krona mer till försvaret trots det höga tonläget i debatten. I stället presenterar S ett antal nya förslag för sammanlagt uppemot 2 miljarder kronor, förslag som helt saknar finansiering.

Socialdemokraternas samarbetspartier, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår kraftiga nedskärningar på försvaret. Miljöpartiet vill skära ner 7,2 miljarder på fyra år och Vänsterpartiet 3,4 miljarder på tre år. Ska (S) göra upp om försvarspolitiken med (MP) och (V) är detta en verklighet de måste förhålla sig till.

Alliansregeringen tar ansvar för försvaret och tillför resurser i höstens budget. Under den närmsta tioårsperioden satsar regeringen sammanlagt nära 6,5 miljarder på försvarets personal och materiel.

När ett samlat rödgrönt alternativ gick till val 2010 lovade man väljarna att skära 2 miljarder på försvarsanslagen. Hur många miljarder kommer de rödgröna partierna att vilja spara den här gången? Vilka förband vill man i så fall läggas ner? Detta är frågor som Socialdemokraterna måste svara på när det nu är mindre än ett år kvar till valet.

Karin Enström försvarsminister (M)

Cecilia Widegren riksdagsledamot (M), Försvarsutskottets vice ordförande tillika alliansgruppledare för detta

Läs mer om