Nu ska Sverige ritas om. Dagens länsstyrelser och landsting anses inte tillräckliga för att Sverige skall klara av tillväxt och framtida utmaningar. Större samarbeten är nödvändiga för att möta den ökade efterfrågan på sjukvård och de kostnader som en allt mer avancerad specialistsjukvård innebär. På regeringens uppdrag har Ansvarskommittén rest land och rike runt för att diskutera med både allians och opposition och kommit fram till ett förslag på 8 nya regioner.
Varje region, bortsett från Halland och Gotland ska innefatta minst en halv och högs två miljoner invånare. Uppsala ska enligt förslaget tillhöra Svealandsregionen och ha gemensamt styre med Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Södermanland.
Tanken med regionerna är god. Makten flyttas från staten närmare oss medborgare och ger den folkvalda regionen, större beslutanderätt vilket vi centerpartister ser som positivt. Det är dock inte självklart att bildandet av dessa regioner gynnar den lokala demokratin och människors intresse för den.
De större regionerna tar inte hänsyn till kommuners naturliga flöden av varor och tjänster och mänsklig migration. Tanken är dessutom geografiskt komplicerad.
Södermanland ligger exempelvis söder om Stockholm men tillhör samma region som Uppsala. Nästan 16 000 av Uppsalas invånare pendlar till Stockholms län varje dag och ett par tusen pendlar till de andra orterna runt om Uppsala.
Skåne har med sina 10 år som region blivit slagkraftigt och framgångsrikt. Mycket på grund av att de nu har ett samlat grepp om resurs och infrastruktursatsningar, men en viktig faktor är regionens naturliga funktionalitet. Förutom Stockholmsregionen utgör området ett av Sveriges starkaste pendlarfästen.
Uppsala har alltid haft ett rikt samarbete inom mälardalsregionen. Att skapa en ny region som inte tar hänsyn till vår stora gemensamma arbetsmarknad riskerar att hämma tillväxtmöjligheterna. Har Falun, Gävle och Uppsala samma politiska prioriteringar eller skapas ett lag med allt för olika utmaningar.?
Med detta sagt så finns det i dag ingen vilja från Stockholm att få med fler i Stockholmsregionen som företrädare för Folkpartiet skriver i en debattartikel i UNT20/5.
Utgångspunkten för en ny regional indelning bör utgå från kommuners liknande utmaningar i större frågor som sjukvård och kollektivtrafik och kanske är det då fel att låta den gamla indelningen i län och landsting styra var gränsen borde ligga. Det förefaller smartare att tänka helt nytt istället för att utgå ifrån tidigare indelningar.
För att stärka demokratin är det nyttigt att reflektera över det låga röstdeltagandet vid omvalet i Västra Götaland. Mindre än varannan röstberättigad tog sig till vallokalen vid detta val.
Inom Centerpartiet tror vi att det är viktigt att vi som medborgare känner igen de politiker som skall företräda oss! I en större region, vet jag då vem som bär ansvaret för min sjuka anhörigas hälsa eller transporten till mitt arbete?
Enligt Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är det viktigt att kommunerna och därigenom medborgarna känner samhörighet och delaktighet för att det regionala samarbetet ska vara framgångsrikt.
Olika regionförslag har inkommit till Kammarkollegiet och avslagits. Ansökan som kom in om hopslagning av Jämtlands län, Ånge och Sundsvall fick exempelvis nej och debatten har där satt fart.
Frågan är större än den effektivisering och kvalitetssäkring som man önskar uppnå och bör livligare diskuteras och förankras i vårt län precis som man gjort i andra delar av vårt land. Är regionindelningen något som vi kan överlåta till en utomstående ansvarskommitté att rita upp? Det är hög tid för en livlig debatt i Uppsala.
Stefan Hanna
Kommunalråd (C)
unt 5/2011