Rehabiliteringsgaranti ett MP-löfte

Vi vill att landstinget i Uppsala län ska bli ledande när det gäller omställningen till en ny syn på rehabilitering. Vi ser behovet av en sammanhållen vårdkedja där en och samma läkare har ansvar för patienten hela vägen från behandling tills personen är färdigrehabiliterad, skriver miljöpartisterna Johan Edstav, Malena Ranch och Robert Damberg.

Johan Edstav (MP) är en av artikelförfattarna.

Johan Edstav (MP) är en av artikelförfattarna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2013-09-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rehabilitering är ett samlingsnamn för insatser som kan behövas efter en skada eller sjukdom för att återfå så myc­ket som möjligt av sin fysiska och psykiska förmåga. Det kan gälla vid alltifrån cancer, knäoperationer eller trauman till kroniska neurologiska sjukdomar. I dag är möjligheterna för patienter i Uppsala läns landsting att få rehabilitering dåliga, något som påtalats av patient- och funktionshinderföreningar i flera år. Utan rehabilitering riskerar skador och sjukdomar att förvärras och förlängas, något som får konsekvenser både direkt för individens hälsa men också samhällsekonomiskt när människors möjligheter att delta i samhällslivet och återgå i arbete försvåras.

Många patienter upplever i dag en otydlighet om var ansvaret ligger och vilken rehabilitering som finns att få. Det duger inte att patienter får ett telefonnummer till en sjukgymnast som rehabiliteringsåtgärd. Det är viktigt att primärvården, men även hemvården inom kommunerna, har goda kunskaper för att kunna stödja individen att ta ansvar för sin egen rehabilitering även efter det att man är medicinskt färdigbehandlad.

Vi i Miljöpartiet ser behovet av en sammanhållen vårdkedja där en och samma läkare har ansvar för patienten hela vägen från behandling tills personen är färdigrehabiliterad.

Genom att individen inte behöver bollas runt blir det lättare för vården att ta sitt ansvar, och för patienten blir rehabiliteringen en tydligare del av tillfrisknandeprocessen.

Ett positivt exempel där det fungerar bra i dag är processen kring knä- och höftledsoperationer, där det finns program som används vid rehabilitering. Vi vill att de program som finns och fungerar redan i dag för stora patientgrupper, ska kunna fungera som exempel även för andra patientgrupper i behov av rehabilitering.

Ett problem är att det ofta är otydligt mellan kommun och landsting vem som har ansvaret för en patients rehabilitering. Miljöpartiet tycker att ansvarsfrågan behöver tydliggöras och menar att landstinget mycket väl kan ta det ansvaret. De problem vi ser i dagens rehabilitering är inte unika för Uppsala. Tvärtom står hälso- och sjukvården inför utmaningar i hela landet.

Miljöpartiet vill därför komplettera dagens vårdgaranti med en rehabiliterings­garanti. Inom tre veckor efter operation eller behandling ska rehabilitering vara påbörjad. I dag finns inga sådana tidsgränser. Rätten till rehabilitering i god tid är lika viktig som rätten till vård i god tid. Att komplettera vårdgarantin med en rehabiliteringsgaranti är därför en av de frågor vi går till val på nästa höst.

Vi vill att landstinget i Uppsala län ska bli ledande när det gäller omställningen till en ny syn på rehabilitering. Att arbeta mer intensivt med rehabilitering lönar sig både för samhället och för den enskilde patienten.

Om ett år är det val. Miljöpartiet lovar att ge alla människor en ärlig chans att bli så friska de kan bli. Det är vårt första vallöfte.

Johan Edstav
landstingsråd (MP)
Malena Ranch
2:e vice ordförande (MP) i landstingets utskott
för demokrati, jämställdhet och integration
Robert Damberg
ledamot (MP) i landstingsstyrelsen
UNT 26/9 2013

Läs mer om