Rektorsvalet är vårt

En vd-liknande rektor vore ett steg i fel riktning, skriver Marie Ols och Janne Backlund.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2016-10-13 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fackförbundet ST vid Uppsala universitet ser det som mycket glädjande att så många trätt till försvar för det kollegiala inflytandet på vårt universitet och, i förlängningen, övriga lärosäten i landet.

Valet av rektor – den måhända tydligaste manifestationen av kollegialt inflytande ­– har i hundratals år varit den metod med vilken universitetets högste ledare utsetts. Rektorsvalet har genom seklerna förändrats från en angelägenhet för enbart professorerna till dagens situation med inflytande för övriga lärare, studenter och, via personalorganisationerna, annan personal.

Somliga har fört fram argumentet att det enligt förordning inte är de hörande – eller, mer riktigt: valförsamlingen – som slutgiltigt fastställer vem som ska bli rektor. Detta är dock mindre intressant, då det hittills alltid varit den kandidat som församlingen röstat fram som blivit rektor; de facto väljer vi rektor vid Uppsala universitet!

Som påpekats i en av de debattartiklar i ärendet som UNT publicerat är valet av rektor helt avgörande för rektorns legitimitet som ledare. Traditionen själv skulle göra det mycket svårt för en ledare utsedd på annat sätt att med auktoritet driva frågor rörande lärosätets utveckling. Än viktigare är den typ av organisation som universitetet utgör.

I debatten glöms ofta bort att rektor inte har, eller ens avses ha, någon allsmäktig ställning i organisationen. Universitetet är inte ett företag och heller inte en myndighet vilken som helst. Organisationen är extremt decentraliserad, med i hög grad självstyrande noder i form av institutioner. Legitimiteten som kommer av det inflytande aktörer ute i noderna haft vid tillsättandet av sin ledare är helt avgörande för viljan att låta sig ledas i olika riktningar.

I Fackförbundet ST menar vi att det kollegiala styressättet ingalunda är optimalt. Men – och det är ett stort men! – det är i alla fall i någon mån en demokratisk styresform. Att avskaffa det kollegiala styret till förmån för ren linjestyrning, med en VD-liknande rektor i toppen, vore ett steg i helt fel riktning. Fackförbundet ST anser istället att det kollegiala styret bör byggas ut och innefatta kollegor på alla nivåer och inom alla befattningskategorier.

Marie Ols

Ordförande, Fackförbundet ST vid Uppsala universitet

Janne Backlund

Vice ordförande, Fackförbundet ST vid Uppsala universitet

Läs mer om