Reservatet är ju en möjlighet

Varför skulle egentligen SLU:s motiv försvagas när Åriket blir reservat? Att ha en betydande del åkermark inom reservatets gränser är helt förenligt med grundidén, skriver ornitologerna Peter Schmidt och Jan Wärnbäck i en motreplik till SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse..

Uppsala2011-04-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MOTREPLIK. Det är mycket glädjande att SLU, som en av de stora markägarna i Årike Fyris, är positivt inställt till bildandet av ett naturreservat. Ett sådant ställningstagande borde rimligen väga tungt när politikerna sätter sig ner och beslutar om frågan i kommunfullmäktige.

Rektor Lisa Sennerby Forsses replik till vår debattartikel 19/3 präglas av klarsynthet och framåtanda, även om en del formuleringar lämnar kvar frågetecken.

Varför skulle egentligen SLU:s motiv försvagas när Åriket blir reservat? Att ha en betydande del åkermark inom reservatets gränser är helt förenligt med grundidén och borde ses som en stor möjlighet, förutsatt att SLU på just dessa marker låter forskning och undervisning inrikta sig på hållbarhet och biologisk mångfald i jordbruket.

Man har här en unik möjlighet att på cykelavstånd visa Uppsalaborna hur matproduktion skapar ekosystemtjänster – något som samtidigt kan bidra till upplevelsen i området.

Lisa Sennerby Forsses positiva grundinställning till reservatsbildning i Årike Fyris är mycket bra, men det är fortfarande upp till bevis hur långt man är beredd att gå i arbetet med att forma framtidens Årike Fyris. Vad Lisa Sennerby Forsse än må säga så faller inte SLU:s forskning på att de knappt 16 hektar söder om Vindbrovägen, som vi berör i vårt inlägg, avsätts som slåtter- och betesmark.

Peter Schmidt
Jan Wärnbäck
Upplands Ornitologiska Förenings fågelskyddsgrupp
UNT 9/4 2011

Läs mer om