RFHL kan inte vila på en person

Vi ville att det skulle vara möjligt för RFHL att lägga ett anbud på verksamheten om de knöt legitimerad personal till sig. Det kan tyckas att vi lägger stor vikt vid legitimationen, men landstinget bör köpa vård som står under Social­styrelsens tillsyn. Det skriver Ismail Kamil (FP) och Anna-Karin Klomp (KD).

Ismail Kamil (FP) är en av skribenterna.

Ismail Kamil (FP) är en av skribenterna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2010-05-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Karin Gadd och John Lilja skriver (UNT Debatt 5/5) att de beslut landstinget fattade kring läkemedelsberoende inte hade föregåtts av någon konstruktiv dialog med RFHL. Det är inte sant. Vid flera tillfällen både träffade och pratade vi i telefon med Staffan Utas och andra. Enligt vårt tycke var dialogen konstruktiv. Även Gadd deltog i ett av samtalen som representant för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Vi anser att läkemedelsberoende, särskilt lågdosberoende, är ett eftersatt område med behov av mer resurser. Landstinget har ett särskilt ansvar eftersom beroendet många gånger uppstått genom läkemedel som förskrivits av sjukvården. Vi beslöt i politiskt samförstånd att försöka upphandla terapeuter med erfarenhet av arbete kring lågdosberoende. Vår önskan var att vården skulle bedrivas i samråd med RFHL för att hitta en balans mellan oberoen­de verksamhet och legitimerad personal under socialstyrelsens tillsyn.

Vårt mål är att verksamheten ska fungera både kort- och långsiktigt och den kan därför inte helt vara baserad på en enda persons erfarenheter, hur rika de än är.

Vi ville att det skulle vara möjligt för RFHL att lägga ett anbud på verksamheten om de knöt legitimerad personal till sig. Det kan tyckas att vi lägger stor vikt vid legitimationen, men landstinget bör köpa vård som står under Social­styrelsens tillsyn.

Gadd och Lilja skriver att handläggningen inte präglats av respekt, lyhördhet och ödmjukhet, vilket vi heller inte kan hålla med om. Både vi och våra tjänstemän har fört en dialog med RFHL.

Samtidigt bör det noteras att vi beslöt att ge RFHL 100 000 kronor i bidrag för att fortsätta bedriva sin föreningsverksamhet. Bidraget är mer än vad de allra flesta patientföreningar får. Detta gjorde vi för att RFHL har gjort och fortsätter göra viktiga insatser. Tyvärr fick vi inget svar på upphandlingen. Därför tänker vi nu bygga upp en verksamhet inom beroendepsykiatrin i samråd med RFHL.

Vår främsta lojalitet är mot våra länsinvånare och de som är läkemedelberoende. Vi måste bygga upp en verksamhet som inte är beroende av enskilda personer och som vilar på vetenskaplig grund.

Ismail Kamil
ordförande (FP) hälso- och sjukvårdsstyrelsen
Anna-Karin Klompvice
ordförande (KD) hälso- och sjukvårdsstyrelsen
UNT 16/5 2010

Läs mer om