Nu riskerar grupperna att bli ännu större, enligt de nya reglerna som ska behandlas i Barn- och ungdomsnämnden 29 oktober.
Vi som arbetar och har barn i en enskild förskola kommer fortsätta att särbehandlas enligt det nya förslaget. Tvärtemot de löften som gavs vid valet 2006 kommer valfriheten för föräldrar att minska, villkoren för alla förskolor bli sämre och barngrupperna svälla. De barn vars föräldrar antingen är arbetslösa, föräldralediga eller deltidsstuderande ska gå i skift, helt utan hänsyn till övrig verksamhet eller föräldrars önskemål. På så sätt kan man klämma in fler barn, i de redan fulla grupperna, men utan att personaltätheten kommer att kunna utökas.
Dessutom är placeringsförfarandet värre än någonsin. Stabby Montessoriförskola fick ta till rättslig hjälp förra terminen för att det fria skolvalet skulle tas i beaktande.
Ersättningsbidraget för 15-timmarsbarnen kommer också att halveras, liksom hyresbidraget för dessa barn. Detta är givetvis en ren pappersprodukt, där barn har slutat vara individer och förvandlats till siffror eller pusselbitar som bygger på rent önsketänkande. En dylik konstruktion bygger på att antalet 15-timmarsbarn är konstant och att föräldrarna inte går tillbaka till sina arbeten eller får jobb vid fel tidpunkt. Ett barn, oavsett vistelsetid, upptar en plats och kräver tillsyn av personal. Precis som man inte betalar mindre på sin hyra om man åker bort på semester. Detta blir en stor osäkerhetsfaktor i planeringen.
Anledningen till denna galenskap är att kostnaderna för barnomsorgen har skenat. Från 2005 till 2008 ökade antalet barn med 15 procent, medan kostnaden ökade med 30 procent, till 910 miljoner kronor.
Vi kan konstatera att det inte skett en motsvarande kvalitetshöjning på barnomsorgen från politiskt håll. Förskolan är ännu inte prioriterad.
En tydlig grupp som kommer i kläm är barn med behov av särskilt stöd. Kommunens utmärkta resursenhet ska i framtiden bara serva de kommunala skolorna. De enskilda förskolorna ska enligt uppgift ersättas för detta på annat sätt, men det kommer inte att täcka kostnaderna för dessa barn.
Barn med behov av särskilt stöd kommer i fortsättningen att vara hänvisade till kommunala förskolor och inte kunna placeras med hänsyn till föräldrars önskemål.
Ett bättre förslag är att bryta loss resursenheten, så de kan serva samtliga små kommunmedborgare i alla förskolor där det behövs - det är ju trots allt inte kommunens pengar de fördelar utan skattebetalarnas.
Vi menar att det inte kan gå ytterligare ett år till med fortsatt nedmontering av barnomsorgen.
Vi kräver att man lever upp till ambitionerna man har haft det senaste decenniet, där valfrihet, stöd till de barn som behöver det, minskade barngrupper, ökad personaltäthet och lika behandling av huvudmän ska genomföras.
Att öka barngrupperna storlek och förändra villkoren på detta sätt till det sämre är oacceptabelt. Skolverkets rekommendationer bör i möjligaste mån följas för att kvalitetssäkra förskolorna och ge alla barn en bra start i livet på lika villkor. Vi vill inte att Uppsala tävlar om att vara minst sämst på barnomsorg i landet, utan siktar betydligt högre än så.
De nya reglerna bör således inte bifallas av BUN den 29 oktober, utan skickas dit de hör hemma - i papperskorgen.
Anna Barkman
Birgitta Angner Norberg
för personalen på Svartbäckens Montessori och Stabby Montessori
Anna Manell
Helena Uppfeldt
för föräldrarna
UNT 12/10 2009