Romer tvångssteriliserades

I UNT (29/10) skriver Gunnar Carlsson att jag har fel när jag påstår att svenska romer har utsatts för tvångssteriliseringar. Hans resonemang är tyvärr fel, skriver Erik Ullenhag (FP).

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-11-08 14:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har en historia att skämmas för när det gäller romer. Svenska myndigheter har under lång tid varit ansvariga för övergrepp mot romer. Romer förnekades rösträtt och rätten att bosätta sig fritt. Få romer fick gå i skolan och undermåligt boende förkortade romers livslängd. Barn omhändertogs och skildes från sina föräldrar. Och romer har tvångssteriliserats

Under åren 1934-1975 utfördes i Sverige sammanlagt cirka 63 000 steriliseringar. Ungefär hälften av steriliseringarna genomfördes med tvång.

Alla som steriliserades mot sin vilja var inte av romskt ursprung, men många var det. ”Tattare”, eller resanderomer som vi säger idag, var klart överrepresenterade som grupp. Steriliseringsutredningen beräknade att mellan 600 och 700 ”tattare” ska ha drabbats av steriliseringsansökningar. Av dessa ska mellan 450 och 500 också ha steriliserats. Enligt den landsomfattande ”tattarinventering” som genomfördes 1944 uppgick antalet personer som av myndigheterna identifierades som ”tattare” till cirka 8 000 personer boende i runt 2 000 hushåll. Det innebär i sin tur att uppemot vart fjärde ”tattarhushåll” hade någon medlem som tvångssteriliserats.

Ett konkret vittnesmål om tvångssterilisering kommer från Soraya Post, romsk aktivist som jobbar med rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen. Hon har i olika sammanhang berättat om hur hennes mamma tvingades till abort och sterilisering när hon var i sjunde månaden. Sorayas mamma ställdes inför ett ultimatum – om du inte går med på abort och sterilisering så tvångsomhändertar vi dina två andra barn.

Jag har tagit initiativ till en vitbok om övergrepp gentemot romer under 1900-talets Sverige. Det är första gången en så pass samlad bild av romers historia i Sverige tas fram. Som ansvarig minister ser jag det som en styrka att det är regeringen som faktiskt visar på svenska myndigheters övergrepp.

Men fler insatser behövs. Romer är nämligen den grupp som fortfarande idag drabbas mest av utanförskap och diskriminering. Förra året beslutade regeringen därför om en långsiktig strategi för att bryta romers utanförskap. Strategin fokuserar på framtiden för Sveriges romer. Det handlar bl a om konkreta åtgärder för att fler romska ungdomar ska gå ut skolan och att fler romer ska få jobb. Allt arbete sker i nära samråd med romska företrädare, något som tidigare knappast varit fallet när myndigheter gjort insatser för romer.

Läs mer om