Rut banar väg för kvinnors företagande

35 nya Rut-företag har skapats i Uppsala län på bara ett år. Reformer som Rut-avdraget har banat väg för nya tjänsteföretag. Med tanke på att dessa företag till skillnad mot många andra branscher huvudsakligen drivs av kvinnor kan reformen därmed sägas påtagligt ha bidragit till ökat företagande bland kvinnor, skriver Jessika Vilhelmsson.

Jessika Vilhelmsson, riksdagsledamot för Moderaterna

Jessika Vilhelmsson, riksdagsledamot för Moderaterna

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Uppsala2013-07-11 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Traditionellt sett förknippas företagande med män, men denna syn börjar glädjande nog sakta förändras. Allt fler kvinnor startar företag. Reformer som flyttat fram kvinnornas positioner är införande av Rut-avdraget och lagen om valfrihet, Lov. Nya branscher har vuxit fram med tydligt kvinnligt ägarskap.

I dagarna kom Skatteverket med nya siffror som visar på att 35 nya rut-företag skapats i Uppsala län på bara ett år. Det är tydligt att behovet av dessa tjänster finns. Förutom att rut-avdragen hjälpt många, inte minst barnfamiljer och äldre som är de flitigaste användarna av rut, att få ihop vardagen, så har avdragen främjat kvinnligt företagande.

Det lyft i kvinnors företagande som skett under senare år, är relaterat till bättre förutsättningar inom dessa sektorer. En utveckling mot ett tjänstesamhälle och reformer som Rut-avdraget har banat väg för nya tjänsteföretag. Med tanke på att dessa företag till skillnad mot många andra branscher huvudsakligen drivs av kvinnor kan reformen därmed sägas påtagligt ha bidragit till ökat företagande bland kvinnor.

Det finns anledning att lyfta fram välfärdsföretagen. Historiskt sett är det företrädesvis kvinnor som drivit denna typ av företag. Det finns dock en stor oro utifrån de signaler som oppositionen för fram om förbud mot vinster. Vinster behövs för att återinvesteras i företagen och för att kunna utveckla företagen. Ett vinststopp skulle vara ett hinder för företagen och är därför också en jämställdhetsfråga.

De politiska krafter som vill reglera och införa vinstbegränsningar inom välfärdssektorn borde inse att det skulle slå särskilt hårt mot kvinnors företagande. Jämställdhet bidrar till ekonomisk tillväxt genom att alla människors kompetens och skaparkraft tas tillvara och främjas. I ett jämställt samhälle har kvinnor och män samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Vi vill fortsätta se en jämnare fördelning av hemarbetet, fler yrkesaktiva kvinnor i form av fler och växande företag som drivs av kvinnor. Valfrihet inom skola, vård och omsorg samt Rut-avdraget är viktiga steg för att undanröja hinder för jämställdhet. Att motarbeta företag inom dessa områden är att jaga en växande näring som domineras av kvinnor som både anställda och företagare. Det är ett hot mot ett jämställt samhälle.

Jessika Vilhelmsson
riksdagsledamot (M) Uppsala län
UNT 11/7 2013

Läs mer om