S-politik leder inte till jobb

Socialdemokraternas politik skulle med precision slå ut arbetstillfällen i Sverige och förhindra att nya jobb växer fram. Men Sverige har inte råd att säga nej till arbetstillfällen. Det skriver Gunnar Hedberg och Cecilia Forss.

Moderaternas valvaka 2010. Gunnar Hedberg och Cecilia Forss.

Moderaternas valvaka 2010. Gunnar Hedberg och Cecilia Forss.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2011-05-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna och Alliansen står fortsatt eniga. På nationell nivå har budgetpropositionen precis presenterats och här i Uppsala har Alliansen gemensamt levererat inriktningen för verksamheten och ekonomin de kommande fyra åren. Det görs många satsningar och för den enskilde medborgaren kan det ibland vara svårt att se skillnaderna i svensk politik.

En sak är emellertid glasklar. När det gäller jobbskapande är alternativen i svensk politik oerhört tydliga. Socialdemokraternas politik leder till färre jobb.

Moderaterna har tillsammans med Allian­sen genomfört en mängd reformer som lett till fler jobb och bättre arbetsvillkor. Under förra mandatperioden gjorde regeringen att det blev mer lönsamt att arbeta, införde rut-avdraget och gjorde det enklare att anställa unga. Alliansen har infört arbetslinjen, minskat utanförskapet och fått fler i arbete. Vi vill nu gå vidare med sänkt moms för restaurang- och cateringföretag. Det skulle ge 3 000 jobb på kort sikt och 6 000 årsarbetare på lång sikt. Jobben skulle troligtvis gå till dem som i dag har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

I Uppsala fortsätter vi förbättra företagsklimatet. Uppsala ligger nu på plats 108 av 290 i Svenskt Näringslivs rankning. Ett bra företagsklimat leder till nya företag och fler arbetstillfällen. Ett bra näringslivsklimat är en fortsatt prioriterad fråga för Moderaterna.

Socialdemokraterna och den splittrade ­oppositionen saknar en politik för fler jobb. De vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och därmed göra att 14 000 ungdomar riskerar att förlora ­arbetet. De vill också avskaffa rut-avdraget. Ytterligare 17 300 personer kan förlora jobbat och en blomstrande bransch på uppgång skulle raseras.

Många skulle återgå till osäkra anställningar och skatteintäkterna skulle sjunka. Socialdemokraterna säger också nej till att förbättra restaurang- och cateringföretags förmåga att utvecklas ytterligare samt anställa fler. De säger därmed nej till minst 6 000 arbetstillfällen.

Moderaternas vill föra Sverige mot full sysselsättning. Alla arbetstillfällen behövs och är viktiga för att fler ska ha en gemenskap och makt över sin egen vardag. Grunden för svenskt välstånd och en sund ekonomi ligger i arbete. Arbete är grunden för välstånd. Alla som kan arbeta ska kunna få ett jobb. Alla jobb som har avtalsenliga villkor behövs!

Socialdemokraterna har förlöjligat yrken som frisörer, servitörer och säljare. De anser att dessa jobb inte är tillräckligt fina. Moderaterna tycker annorlunda.

Vi väntar fortfarande på besked från Socialdemokraterna. I deras vårmotion saknas skarpa skatteförslag och politik som leder till fler varaktiga arbetstillfällen. I stället kommer de med tveksamma åtgärder som leder till utgiftsökningar samt vackra visioner utan konkreta åtgärder. Förutom att de vill avskaffa ovan nämnda arbetstillfällen vill de ha större utgifter i socialförsäkringarna, något som i praktiken leder till sämre förutsättningar för företagen och därmed färre jobb.

Socialdemokraterna säger att de vill skapa jobb men vi väntar fortfarande på besked om hur dessa jobb ska skapas. Inga jobb verkar tillräckligt fina för Socialdemokraterna.

Den stora klyftan i Sverige finns fortfarande mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det. De politiska alternativen är tydliga. Socialdemokraternas politik skulle med precision slå ut arbetstillfällen i Sverige och förhindra att nya jobb växer fram. Med moderaternas politik kan vi få ett samhälle där fler arbetar och bidrar till välfärden. Sverige har inte råd att säga nej till arbetstillfällen.

Gunnar Hedberg (M)
Cecilia Forss (M)
UNT 19/5 2011

Läs mer om