S vill göra mer arbete mindre lönsamt

Det verkar vara särskilt angeläget för Stefan Löfven att hindra skattereformer som gör det lite mer lönsamt att utbilda sig, skriver skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M).

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Uppsala2013-12-04 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagen behandlar just nu regeringens budgetproposition som innehåller förslag om bland annat förstärkt jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt. Över en miljon löntagare berörs av förslaget om höjd brytpunkt som gör att det lönar sig lite bättre att arbeta och utbilda sig. För en psykolog så innebär lättnaden omkring 120 kronor mer kvar i månaden och för en universitets- och högskolelärare 250 kronor. Det maximala beloppet som förslaget om höjd brytpunkt ger är 252 kronor mer kvar i plånboken, varje månad. Höjd brytpunkt för statlig inkomst beräknas leda till högre tillväxt och att fler arbetar mer.

Socialdemokraterna har lagt stor kraft på att försöka stoppa de jobbskapande skattelättnader som alliansregeringen föreslår för breda löntagargrupper. Det verkar vara särskilt angeläget för Stefan Löfven att hindra skattereformer som gör det lite mer lönsamt att utbilda sig.

I motståndet mot skattelättnader för breda löntagargrupper, såsom höjd brytpunkt, drar sig Socialdemokraterna varken för att ge Sverigedemokraterna ett historiskt inflytande eller att bryta mot det finanspolitiska ramverket som tjänat Sverige väl.

Mot denna bakgrund förtjänar väljarna raka besked kring vilka vägval Sverige står inför. Några frågor är särskilt centrala vad gäller Stefan Löfvens och socialdemokraternas politik.

1. En viktig faktor för att säkerställa en trygg gemensam välfärd med hög kvalitet i vård, skola och omsorg är att antalet arbetade timmar i ekonomin ökar. När människor får behålla mer av lönen ökar drivkrafterna för gå upp i arbetstid. Hur ska att antalet arbetade timmar i vår ekonomi öka om det blir mindre lönsamt att arbeta, inte minst för breda akademikergrupper?

2. För att Sverige ska klara jobben i den tilltagande internationella konkurrensen är det avgörande att det lönar sig med kunskap och utbildning. Hur ska kunskapssamhället utvecklas när drivkrafterna till utbildning minskar?

3. Socialdemokraterna lägger också skarpa förslag i riksdagen som trappar av jobbskatteavdragen och höjer inkomstskatterna. Riksdagens utredningstjänst har visat att det innebär kraftigt höjda marginalskatter på över 60 procent. Hur påverkas Sveriges konkurrenskraft om OECD-områdets högsta marginalskatt blir ännu högre?

Nya Moderaterna och de andra partierna i alliansen har en samlad politik för jobb, mer kunskap och bättre konkurrenskraft. Så vill vi gemensamt lägga grunden för ett Sverige som fortsatt kan utvecklas till ett ännu bättre land för alla. Mot detta står en socialdemokrati som inte drar sig för att tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa reformer som lägger grunden för fler i arbete och fler som arbetar mer.

Henrik von Sydow ordförande (M) i riksdagens skatteutskott

UNT 4/12 2013

Läs mer om