Fem lärare vid Katedralskolan presenterade nyligen ett förslag på hur Uppsalas gymnasieskolor ska få fler lektorer (UNT 6/12 2013). Förslaget grundas på praktiska erfarenheter och är väl genomarbetat och kan ligga till grund för den handlingsplan som Uppsala kommun håller på att ta fram vad gäller behovet och betydelsen av fler disputerade lektorer i gymnasiet.
Enligt Sveriges lektorer är Uppsala numera landets främsta lektorskommun. Det framgick inte minst när lektorer i Lund intervjuades nyligen: ”Ingen annan kommun satsar så stort på att skapa utrymme för fler lektorer”, var omdömet. Det är självfallet glädjande, men även om vi är bra på att rekrytera och attrahera disputerade gymnasielärare, så återstår flera utmaningar.
Vi behöver exempelvis skapa en kultur inom skolan som uppskattar och prioriterar djupa ämneskunskaper. Våra rektorer behöver ständigt betona och uppmuntra ämneskunskaper och ämnesfärdigheter. Det måste bli accepterat att både vara duktig i ämnet och att vara duktig på att undervisa sina elever. Våra rektorer upplever inte våra lektorer som ”hot” och personer som ”är svåra att styra”, utan ser varje lektor och disputerad gymnasielärare som en tillgång för skolan. Vidare behöver vi bli bättre på att analysera lärarens betydelse för elevresultaten över tid – ett arbete som också pågår inom Uppsala kommun.
De fem lärarna från Katedralskolan har bidragit med centrala kunskaper och erfarenheter som Uppsala kommun behöver beakta framöver i sitt fortsatta arbete. Enbart ett förslag i artikeln vill jag ta avstånd ifrån: Våra disputerade gymnasielärare ska ha 15 000 kronor mer i månaden och våra licentierade gymnasielärare ska ha 10 000 kronor mer i månaden (inte 10 000 respektive 5 000 som skribenterna föreslår). För att Uppsala ska kunna attrahera de bästa lärarna framöver måste vi vara beredda att betala höga löner. Även på detta område ska vi vara bäst i Sverige!
Christopher Lagerqvist (M), Kommunfullmäktigeledamot, Vice ordförande i Styrelsen för Vård och Bildning