Säg ditt i skoldebatten

Vi vill höra dig berätta om din skola och din verklighet. Det skriver Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund och Hans Eric Lindahl (bilden), kommunombud i Uppsala.

Hans Eric Lindahl, kommunombud i Uppsala, är en av artikelns författare.

Hans Eric Lindahl, kommunombud i Uppsala, är en av artikelns författare.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2014-01-24 15:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krisen i skolan har seglat upp som den viktigaste frågan inför valet i höst. Men politikerna är fortfarande trevande i försöken att hitta lösningar. Nu behöver elever, föräldrar, lärare och rektorer få komma till tals i skoldebatten. Det är dags för beslutsfattarna att lyssna på de som lever och verkar i skolan varje dag.

Skolan har blivit ett lotteri. Var elever bor styr deras förutsättningar i alltför stor utsträckning. Kunskapsresultaten sjunker och för få vill bli lärare, speciellt lärare i naturvetenskap. Allt fler säger att decentraliseringen av skolan har misslyckats.

Här i Uppsala har skolan inte tillräckligt med resurser för att hinna med det viktigaste uppdraget – undervisningen. LR i Uppsala undersökte i november 2013 om lärarna ansåg att de hade tillräckliga resurser för undervisningen – 60 procent sa nej!

Lärarnas Riksförbund startar idag #Skolvalet2014: En ny plattform och arena för svenska folket att komma till tals. Där ställer vi frågan direkt till er medborgare – elever, föräldrar, lärare – vad behöver ske med skolan? Vad ska göras? Hur ser era perspektiv, era förslag, och era frågor, ut?

Vi vill höra dig berätta om din skola och din verklighet. Känner du igen dig i debatten? Vi får ofta höra att elever har många lärarlösa lektioner. Känner du igen dig i det? Vi vill veta vad du tycker behövs i ditt klassrum för att du ska lyckas. Vad behöver ditt barn för att förbättra sina resultat?

På Skolvalet2014.se och #Skolvalet2014 kan du ställa frågor direkt till alla riksdagspartiers skoltalespersoner – och få snabba svar. Politikerna har sagt ja och nu står de och väntar på frågorna och reaktionerna. Målet är att över 100 000 svenskar ska engagera sig.

Vi som skriver under denna debattartikel menar att det grundläggande är att alla elever i vårt land får gå i en skola som har likvärdiga förutsättningar. Det är det första steget för att vi ska kunna klara utmaningarna.

Det är välkänt att Lärarnas Riksförbund vill se en nationell kunskapsskola som är likvärdig, där elever över hela landet får en likvärdig skolgång. Det har de inte i dag. Staten måste därför ta ett större ansvar och tilldela resurser efter behov. Lärare och rektorer måste få ett stärkt kunskapsuppdrag utan kommunala mellanhänder.

Vi är övertygade om att valet i september kommer att gå till historieböckerna som Skolvalet 2014. Det vi vill göra nu, är att genomföra en granskning av skolan på gräsrotsnivå. Detta är egentligen politikernas ansvar. Men nu måste vi öppna upp den offentliga debatten om skolan och ta in nya röster. Nu måste folket få säga sitt. Nu är det dags för elever, lärare, föräldrar och rektorer att höras i skoldebatten!

Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund

Hans Eric Lindahl, kommunombud i Uppsala

Läs mer om