SLUTREPLIK. Varje dag handlar vi produkter från utvecklingsländer, där vi vet att arbets- och levnadsvillkoren ofta är svåra, ibland med skadligt barnarbete eller slavliknande förhållanden. Det är inte acceptabelt att människor far illa och det får aldrig vara en konkurrensfördel att kränka mänskliga rättigheter. Därför finns Fairtrade, en produktcertifiering med syftet att hjälpa konsumenter att göra enkla val för att främja bättre villkor för odlare på andra sidan jorden.
För tio år sedan lanserades konceptet Fairtrade City i Storbritannien, en diplomering som syftar till att hela samhället ska samverka för en mer etisk konsumtion och främja rättvis handel genom inköp och upphandling.
Den 20/3 skrev Alliansens kommunalråd på UNT Debatt att Uppsala inte ska bli en Fairtrade City. Artikeln innehåller en rad sakfel. För det första finns det ingen egenvinst för Fairtrade som organisation att hämta från Fairtrade City diplomerade kommuner. Det är Föreningen för Fairtrade som driver denna diplomering och vi är en icke vinstdrivande organisation. För det andra kostar det ingenting att diplomeras som Fairtrade City.
Författarna skriver att kommunens ledare, liksom företagare, själva ska bedöma vilka varor som framställs på ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart sätt. Detta är ett minst sagt svårt uppdrag, och här kan Fairtrade hjälpa till. Fairtrade syftar till att ge just den vägledningen. När vi hittar varan med den blågröna symbolen vet vi att produkten följer internationella kriterier för bättre ekonomiska villkor för odlaren.
Handel kan göra skillnad. För många privatpersoner, organisationer och företag är det självklart att välja Fairtrade-märket. Blickar vi mot Europa ser vi att den offentliga sektorn tar sitt ansvar kring etisk konsumtion, med Fairtrade som ett viktigt verktyg.
Fairtrade City är ett koncept som växer globalt och det finns i dag cirka 1000 diplomerade städer, däribland London, Bryssel och Rom. Hittills har 41 Svenska kommuner – styrda av blått, grönt, rött – diplomerats till Fairtrade City.
Frågan om att bidra till en handel som grundar sig på respekt för människa och miljö kan aldrig reduceras till partipolitik.
Emma Rung
t f generalsekreterare, Fairtrade Sverige
UNT 23/4 2011