När Folk och försvars rikskonferens går av stapeln i Sälen på söndag stundar en ovanligt nordisk dagordning. Finlands president Sauli Niinistö deltar med ett anförande om omvärlden, och många svenska försvarspolitiker reser till Sälen med en uttalad förhoppning om ett fördjupat nordiskt försvarssamarbete genom organisationen Nordefco.
Liberala ungdomsförbundet välkomnar diskussionen om den allt mer aktuella säkerhetspolitiken i vårt närområde. Mot bakgrund av pressade statsbudgetar och höga materielkostnader samtidigt som Nordeuropa lever med ett allt mer militärt aktivt Ryssland är ökat samarbete mellan likasinnade demokratier mycket välkommet. Nordefco kan inte avskaffa behovet av en snar svensk Nato-anslutning, men har potential att både sänka försvarsmaktens kostnader och höja dess förmågor.
Men vårt närområdes säkerhet hänger inte enbart på tryggheten vid Östersjöns västliga och nordliga stränder. Våra baltiska grannländer är trots liten storlek och ung självständighet helt avgörande för tryggheten runt säkerhetskomplexet Östersjön. Sveriges säkerhet är inte starkare än säkerheten i de andra länkarna i vårt närområde. Ett samband som understryker det riktiga i att svenska regeringar engagerat sig djupt i utbyte och samarbete med de baltiska staterna. När banden ständigt stärks på politikområden som ekonomi, kultur och miljö är det nu läge att göra det samma på försvarspolitikens område.
Därför hoppas vi att den svenska regeringen under året och med startskott i Sälen ska sträcka ut handen för nästa steg. De baltiska staterna bör tydligt välkomnas in i Nordefco. Ett större antal partnerländer kan gynna försvarsförmågan hos alla deltagare. Flera av de berörda försvarsmakterna står i dag inför stora behov av förnyelse. Kan denna göras samfällt står mycket att vinna. Samverkan vid exempelvis utbildning, materielköp och analys sänker kostnader och stärker interoperabilitet.
Ett närmande i viktiga och aktuella säkerhetsfrågor kan även gynna andra samarbeten. När norra Europa allt oftare talar med gemensam röst i EU gynnar fördjupade band på skilda områden uppbyggnaden av relationer som stärker Sveriges internationella påverkan. Bidrag till våra grannländers fred och trygghet kan även bidra till svensk trovärdighet när vi engagerar oss i exempelvis HBTQ-personers situation i Baltikum.
Dagens Nordefco-länder har en stark gemenskap och liknande försvarsstruktur. Ett allvarligt menat försök att inkludera ytterligare grannländer kan dock vidga detta kluster med positiva följder. Från såväl nordiska befälhavare som från baltiskt håll har man tidigare signalerat intresse för att fördjupa relationerna, och gemensamt kunna ta ansvar för att hålla Östersjöregionen stabil och demokratisk.
Liberala ungdomsförbundet uppmanar därför statsminister Fredrik Reinfeldt att lyfta ett nordiskt-baltiskt försvarssamarbete snarast möjligt. Söndagens anförande i Sälen tillsammans med den finske statschefen vore ett utmärkt tillfälle.
Linda Nordlund Förbundsordförande,Liberala ungdomsförbundet
Joakim Rönnbäck Försvarspolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet