REPLIK. Tobias Krantz och Johan Olsson från Svenskt Näringsliv skriver att friskolereformen är en stor succé och att valfrihet och vinst ger förutsättningar för effektivitet och kvalitet (UNT 31/3).
Succé är det för ledningarna i skolbolagen, men för skolan som helhet har det fria valet och vinsterna orsakat problem. De flesta studier visar att det fria valet är kostnadsdrivande. Ju fler som väljer skola, desto högre blir kostnaden.
En orsak är att det inte finns någon priskonkurrens. Det är kommunen som fastställer priset, nivån på skolpengen och alla vill ha så hög nivå som möjligt för att få marginaler till vinst och annat.
Ett annat skäl är att valfrihet kräver att det finns lediga platser att välja mellan. Det måste finnas fler elevplatser än elever och det kostar pengar. Andra faktorer som driver upp kostnaderna är att när kommunen tappar elever blir de stående med för mycket lokaler och övertalig personal.
De fristående skolornas bättre betygsresultat beror på att de har en större andel elever med välutbildade föräldrar än de kommunala och korrigerar man för de socioekonomiska faktorerna försvinner skillnaden.
Skolor väljs inte heller för att de håller god kvalitet eftersom det är i det närmaste omöjligt att avgöra hur bra en skola är. Valet grundas i stället på en skolas status och den avgörs till stor del av skolans socioekonomiska elevsammansättning.
Problemet med vinst är att den driver på skolsegregationen. Eftersom aktiebolagsskolorna har ett urval av elever med välutbildade föräldrar kan de klara sig med färre lärare än kommunala skolor och den lägre lärartätheten utgör merparten av vinsten. Skulle de ha samma elevunderlag och samma lärartäthet som en kommunal skola blir det inga vinstmarginaler över. Det krävs en segregerad skola för att vinst ska uppstå.
PISA-undersökningarna visar att skillnader mellan skolor påverkar resultaten negativt. Under 2000-talet har skillnader ökat mellan de svenska skolorna samtidigt som resultaten har fallit.
Sten Svensson
tidigare chefredaktör för Lärarnas tidning
och utredare av skolans likvärdighet
UNT 12/4 2012