Eva Åkesson och Anders Malmberg, rektor och prorektor för Uppsala universitet, instämmer i de åtgärder som Mälardalsrådet pekat på för att främja internationaliseringen vid universitet och högskolor (UNT 7/9). Det råder heller inget tvivel om att Uppsala universitet tillhör ett av de mest internationellt attraktiva universiteten bland svenska lärosäten och med fler internationella studenter än många andra.
Oroande är emellertid det kraftiga fall i antal utomeuropeiska studenter som uppstod efter regeringens införande av studieavgifter för studenter utanför EU/EES och Schweiz. Uppsala universitet tappade då över 700 internationella studenter. Även om en marginell ökning nu kan skönjas finns fortsatt anledning till oro.
Mälardalsrådet har i en aktuell enkätundersökning bland Internationellt ansvariga, programansvariga, studierektorer och motsvarande vid Stockholm-Mälarregionens 18 lärosäten ställt frågor om förutsättningarna att åter kunna öka antalet internationella studenter från avgiftsskyldiga länder.
Det är på grundval av dessa enkätsvar Mälardalsrådet varnat för att den negativa utvecklingen riskerar bli bestående. Hela 50 procent av respondenterna svarar nämligen att man på fem års sikt bedömer sig ha oförändrat eller färre antal studenter från studieavgiftsskyldiga länder. Nära 70 procent svarar att det blivit svårare att arbeta med internationalisering av högre utbildning sedan studieavgifterna infördes.
Även om kvantiteten studenter inte säger allt om graden av internationalisering vid universitet och högskolor, så spelar antalet en inte obetydlig roll. Det handlar inte minst om att säkra värdet av en internationell mångfald som även inbegriper studenter från till exempel Afrika och Latinamerika.
Mälardalsrådet och Uppsala universitet har av allt att döma en stor samsyn vad gäller problembilden i dag och också goda möjligheter att samverka för att universitetets pågående arbete ska ges bättre förutsättningar.
Anders Lönn
generalsekreterare Mälardalsrådet
UNT 9/9 2013