I dag förlorar staten och Skatteverket stora summor i intäkter på grund av att oseriösa byggföretag inte redovisar löner, skatter och arbetsgivaravgifter på ett korrekt sätt. Det sig om betydande belopp i mångmiljardklassen per år. Osäkerheten i bedömningarna är stor, men en försiktig uppskattning ger att det skulle kunna röra sig om 5 mdkr i landet som helhet. Mot bakgrund av detta kan skattebortfallet bara här i länet motsvara 230 miljoner kronor.
Oavsett storleken måste vi komma till rätta med de oseriösa aktörernas konkurrensfientliga beteende.
Branschen har därför tagit fram ett förslagspaket. Det innefattar lagstiftning kring anmälningsplikt för utländska företag, närvaroliggare på byggena och månatlig rapportering av arbetsgivaruppgift till Skatteverket.
Pengarna som vi i stället får in i ökade skatteintäkter kan användas på bättre sätt. Bara här i regionen skulle intäkterna räcka till följande förslag:
• De kan användas till vård, skola och omsorg. Då räcker pengarna till att anställa 550 förskollärare. Samma summa finansierar också 2400 grundskoleplatser under ett helt år.
• Eller varför inte öka anslaget till drift och underhåll av järnvägen och annan infrastruktur? Utbyggnaden till dubbelspår mellan Skutskär och Furuvik är till exempel kostnadsberäknad till 200 miljoner kronor.
• För 200 miljoner kan vi bygga 10 mil gång/cykelväg.
• Satsningarna på ny huvudentré och nytt skrivsalscentrum vid BMC, Rosendal, beräknas kosta cirka 200 miljoner. Ett efterlängtat projekt som skulle kunna finansieras med hjälp av ordning och reda i byggbranschen.
Regeringen kan välja bland åtgärderna, eller ta några andra, det väsentliga är att det går att skapa ytterligare reformutrymme.
Det behövs bara några lagändringar för att hindra oseriösa byggföretags verksamhet.
Förslagen finns i stora delar framme och byggbranschen bidrar gärna till arbetet med de kunskaper och erfarenheter vi har. Det finns lyckade försöksprojekt som innefattat de tre lagförslagen från flera håll i landet (Nacka, Göteborg, Luleå). Har vi råd att inte sjösätta dessa förslag?
Anders Ragnarsson, lokal föreningschef, Sveriges Byggindustrier, BI Uppsala