Satsa mycket mer på skolan

Miljöpartiet föreslår att Uppsala, utöver de 35 miljoner som Alliansen redan presenterat, avsätta ytterligare 32 miljoner kronor årligen som ett första steg för utveckling av skolan. Det skriver Maria Gardfjell.

Maria Gardfjell (MP)

Maria Gardfjell (MP)

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2011-05-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kanske tydligaste tecknet på att läraryrket har drabbats av låg status är när rapporterna från universitet och högskolor visar att allt färre studenter väljer att utbilda sig till lärare. Kommunerna har ansvaret för skolan och när politiker, framför allt från FP och V, hävdar att lösningen skulle vara ett förstatligande av skolan, så menar Miljöpartiet att lösningen finns i kommunernas budgetsatsningar. Det behövs mer riktade satsningar på lärarnas karriärvägar och löneutveckling.

Miljöpartiet föreslår att vi i Uppsala kommun, utöver de 35 miljoner som Alliansen redan presenterat, avsätta ytterligare 32 miljoner kronor årligen som ett första steg för utveckling av skolan. Eftersom vi utgår från samma ekonomiska utrymme, det vill säga samma skattesats och samma avkastningskrav som Alliansen har i sitt budgetförslag, så utmanar Miljöpartiet majoriteten att ta till sig MP-förslagen inför budgetmanglingen i juni.

Till lärarnas löneutveckling och utökade möjligheter till fortbildning finns utrymme för 10 miljoner till gymnasiet, 10 miljoner till grundskolan och 2 miljoner till förskolan per år.

Vår bedömning är dock att det kommer att vara nödvändigt att återkomma med ökade satsningar för skolan under mandatperioden när det tydligare framgår hur stort reformutrymmet i kommunens ekonomi är.

Vår ambition är att göra den här satsningen för att så snabbt som möjligt skapa­ ett trendbrott för att öka lärarnas status, som egentligen inte handlar om något annat än att stärka barns och ungdomars möjligheter till att växa upp med mer kunskaper och förmågor. Målet är att alla elever i grundskolan ska få gymnasiebehörighet och att alla elever som studerar på gymnasiet ska kunna fullfölja en utbildning.

Enligt den nya skollagen ska alla lärare vara behöriga och legitimerade för att få en anställning och kunna undervisa och sätta betyg. För att klara en övergång behövs en medveten satsning på fortbildning av lärare som i dag är duktiga lärare, men trots det saknar behörighet.

Nyexaminerade lärare måste erbjudas en traineeprogram, motsvarande läkarnas AT-tjänstgöring, på en kommunal skola med mål att få en lärarlegitimation.

MP vill också göra en större satsning på forskande lärare. Vi stödjer den satsning som finns med lektorer på gymnasiet, men forskande lärare behövs på alla stadier.­ Forskande lärare ska vara knutna­ till en institution på ett universitet eller högskola, samt ska ha en plan för hur egen undervisning samt skola och kommun ska kunna få del av de forskningsresultat läraren/forskaren uppnår. En modern skola bygger på en forskningsbaserad undervisning.

Språk och lärande hör ihop. Forskning visar att barn med utländsk bakgrund, som har goda kunskaper i sitt modersmål, har bättre möjligheter att lära sig svenska och även inhämta och utveckla färdigheter inom andra ämnen.

Fler elever ska kunna erbjudas traditionell undervisning i modersmålet och nyanlända barn och ungdomar ska också ha möjlighet att få läsa andra ämnen, som matematik, på sitt modersmål. Språket ska inte vara en anledning till att en elev halkar efter.

Modersmålslärarna ska erbjudas fortbildning i pedagogik och kvalitetskraven på modersmålsundervisningen måste öka. I samband med att kommunen nyrekryterar förskollärare och lärare bör flerspråkighet efterfrågas. Det skapar förutsättningar att fler lärare skulle kunna hålla lektioner och ge studievägledning på andra språk än svenska.

Lärdomsstaden Uppsala måste leva upp till sitt namn.

Maria Gardfjell
kommunalråd MP
UNT 14/5 2011

Läs mer om