Just nu är det studenterna som särskilt känner av bostadsbristen. Problemet är så allvarligt att Uppsala riskeras väljas bort för andra städer. Byggandet i Uppsala län ligger på en oerhört låg nivå. Under första halvåret 2010 påbörjades byggandet av endast 361 lägenheter, vilket innebar en minskning i länet med 16 procent. Det får konsekvenser även för de personer och företag som vill etablera sig.
Det må fylla en viss funktion men att hanka sig fram som inneboende eller med olika tillfälliga lösningar är redan vardag för många. I en stor universitetsstad med ambitionen att få arbetstillfällena att öka krävs betydligt mer än så.
Vi socialdemokrater anser att bostad är en rättighet. När en rekordstor generation nu är på väg ut på bostadsmarknaden är Uppsalas rykte och konkurrenskraft beroende av vad vi kan erbjuda. Exempelvis kan Uppsalahem ges ett direktiv om att bygga studentbostäder och kommunen måste också mer aktivt söka upp företag som kan bygga fler hyresrätter. I brist på en statlig bostadspolitik måste kommunen i sin planering, i sina kontakter med byggsektorn och genom sina egna fastighetsbolag agera för fler bostäder.
Om kommunen vågar föra en aktiv markpolitik med egen mark att erbjuda ökar möjligheterna att öppna för variation i bebyggelse och verksamheter, samtidigt som det ger större möjligheter att ställa krav på de områden som bebyggs. Det gäller både i expansionsområden och i befintlig bebyggelse. Bland det första som Socialdemokraterna skulle förändra vid ett maktskifte i Uppsala 2014 är att börja föra en både aktiv och långsiktig kommunal markpolitik för fler bostäder.
Marlene Burwick
kommunalråd (S)
Erik Pelling
kommunalråd (S)
UNT 28/8 2011