Sätt fart på studentbostadsbygget

Om fler kommuner snabbar på markanvisningen och ger fler temporära bygglov kommer Uppsalas studenter att få fler bostäder på kort och lång sikt. Det skriver Edvin Alam och Jonas Grafström.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2013-07-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under våren 2013 påbörjade Moderata Studenter i Uppsala ett stort förnyelsearbete för att utveckla vår politik inom det studiesociala området. Förtroendet har varit stort i frågor rörande jobb, krav på hög kvalitet i undervisningen och praktik i samband med studier. Däremot har förtroendet varit lågt i de studiesociala frågorna. För att kunna företräda större andel av student-Sverige är det viktigt att vinna förtroende i fler frågor än de traditionella. Syftet med förnyelse­arbetet är att till årsmötet 2014 presentera en rad olika förslag inom viktiga frågor såsom trygghet vid sjukdom, ekonomiska villkoren för studenter och studenters boendesituation.

I dag presenterar vi förslag för att förbättra boendesituationen för studenter vid Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet Uppsala.

När studenter har pratat med oss om hur vi ska lösa den akuta bostadssituationen runt om i landet har vi talat oss hesa om marknadshyror. Det är viktigt att göra det enklare och mer lönsamt att bygga studentbostäder men marknadshyror är inte enda lösningen. Vi måste titta på utmaningarna­ på bostadsmarknaden ur olika perspektiv för att komma med lösningar som sammantaget förbättrar studenternas studiesociala situation. I dag presenterar vi tre förslag som vi vill att politiker lokalt, regionalt och nationellt genomför för att underlätta studenters boendesituation.

Det första handlar om att fler kommuner i Uppsala län tar ett större ansvar för bostadsförsörjningen. Uppsala stad har under de senaste åren höjt tempot i bostadsbyggandet men det räcker naturligtvis inte.

Fler kommuner i Uppsala län bör öka takten i byggandet av nya studentbostäder.

Om fler kommuner ökar tempot i mark­anvisningen samt ger temporära bygglov för student­boenden i större utsträckning kan bostadsköerna kortas på både kort och lång sikt.

Det andra handlar om att påskynda antagningsprocessen. I dagsläget får studenter vänta en bit in i juli för att få första antagningsbeskedet och till augusti för andra antagningen. På grund av bostadssituationen i landets storstadsregioner, i synnerhet Uppsala, innebär det stress och oro för många studenter.

Många studenter har vittnat om otrygga ­boendeformer och soffsurfning. Vi vill att antagningsbeskeden skickas ut i slutet av maj eller början av juni så att fler får en ärlig chans att fixa en bostad innan studiestart. De digitala verktygen gör det möjligt.

Det tredje handlar om att göra det smidigare för studenter som bor utanför Uppsala stad att ta sig till och från campus. En välutbyggd och studentvänlig kollektivtrafik handlar om att bussar, pendeltåg och upptåget har fler avgångar under helger och kvällar. Med en fungerande kollektivtrafik blir kilometrarna till campus kortare.

Ingen student ska känna sig tvungen att tacka nej till en studieplats på grund av bostadsbrist. Vi kommer fortsätta att utveckla vår studiesociala politik eftersom det är vår skyldighet gentemot oss själva men framför allt gentemot studenterna i Uppsala.

Edvin Alam
ordförande Moderata Studenter Uppsala
Jonas Grafström
studiesocial utredare för Moderata Studenter Uppsala
UNT 29/7 2013

Läs mer om