Vi socialdemokrater sätter patienterna i centrum och ökar därigenom patienternas inflytande och delaktighet över vården. Den som blir sjuk ska alltid veta att han eller hon får hjälp av personal som har den bästa utbildningen, tillräckligt med tid och som vårdar och behandlar enligt välgrundade beslut, vetenskapliga metoder och patientsäker, medicinsk teknik av hög kvalitet. Allt detta oavsett av vem eller var patienten har valt att få sin vård.
För oss har alltid patienternas behov högsta prioritet. Vi delar därför inte den borgerliga majoritetens syn på att införande av vårdval och fler privata aktörer är den enskilt mest prioriterade frågan. Vi sätter patienternas behov i centrum, inte vårdproducenternas intressen.
Socialdemokraternas har länge slagits för en jämlik och jämställd vård och på senare tid verkar även den borgerliga majoriteten fått upp ögonen för att vården inte är rättvist fördelad avseende kön, etnicitet, ålder, geografi och socioekonomi. Det är när man pratar om hur problemen ska lösas som det framkommer stora ideologiska skillnader. Vi socialdemokrater tror på att fördela resurserna till sjukvården efter vilka behov patienterna har. Vi vet att vårdbehoven och hälsoläget skiljer sig åt mellan olika geografiska områden och vi anser att det är i områden där hälsan är som sämst som insatser behövs mest.
Den borgerliga vägen är återigen mer vårdval och privatiseringar. Ett vårdval där tre privata vårdcentraler har öppnats i Luthagen men ingen i Gottsunda och Stenhagen. Där samtliga tolv nyöppnade privata mottagningar återfinns i de södra länsdelarna. Där landstingets egna vårdcentraler i exempelvis Norduppland och Gottsunda får mindre resurser än sina privata konkurrenter i Luthagen och Knivsta.
De senaste veckorna har UNT förtjänstfullt publicerat en artikelserie om vården i stort och vårdval i synnerhet. Artikelserien avslutas med en intervju med landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M). Han uttrycker där att vårdval och etableringsfrihet är bra även för socioekonomiskt svaga grupper då de kan välja en vårdcentral i en annan stadsdel om de vill.
Men en ensam vårdcentral i ett område med många multisjuka medborgare måste få mer resurser än en vårdcentral i ett område där de flesta medborgarna är rika, unga och friska. Att tvinga en multisjuk patient från exempelvis Gottsunda att välja en vårdcentral i Luthagen för att få vård i tid är inte en politik för patientens bästa. Vi ser helt enkelt helt olika på vad rättvisa och jämlikhet står för.
I artikeln kan vi också utläsa att landstinget ställer höga krav vid upphandlingar och i regelböckerna för vårdvalet. Det stämmer till viss del. Bristerna ligger mer i att landstinget saknar rutiner för att kontinuerligt och målmedvetet följa upp och kontrollera de uppdrag som getts, den verksamhet som bedrivs, de avtal som tecknats och den kvalitet som ges. Socialdemokraterna anser att det är viktigt att en modell för kvalitetsuppföljning i vården arbetas fram. Vi vill också att landstinget utvecklar sin förmåga att leda och inspirera vårdens utförare.
De som utför uppdrag åt landstinget, till exempel genom att bedriva vård, ska uppfatta landstinget som en seriös motpart med bra utformade upphandlingsrutiner och tydliga avtal. Landstinget behöver arbeta fram möjligheter att utveckla avtalen när behov uppkommer samt införa tydliga regler för sanktioner och hävning av avtal. Ingen patient ska komma i kläm på grund av att landstinget har missat viktiga kvalitetsaspekter i avtalen eller inte gjort en grundlig uppföljning.
Vi socialdemokrater vill ha ökad patientmakt där patienternas valfrihet inte blir en fråga om privat eller offentligt. Patientmakt är för oss inflytande över den egna vården, att bli bemött och behandlad med respekt och i tid samt att alltid få adekvat information om sin eventuella behandling nu och i framtiden. Vi vill se en jämlik och jämställd vård som hela tiden sätter patienternas behov i centrum.
Börje Wennberg
landstingsråd (S)
Vivianne Macdisi
landstingsråd (S)
UNT 12/2 2012