Sätt press på Turkiet

Turkiet vill framstå som en modern demokrati. Men fortfarande förföljs, fängslas och torteras kurder, politiker, människorättsaktivister och journalister, skriver Jacob Johnson och Jeanette Escanilla.

turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

Foto: SCANPIX

Uppsala2012-04-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiska utvecklingen i Turkiet oroar allt mer. Landet bryter mot de mänskliga rättigheterna allt oftare. Så gott som varje dag arresteras kurder och deras politiskt valda representanter. Särskilt hårt drabbat är det progressiva partiet BDP, som söker en fredlig lösning på kurdernas situation. Arresteringarna är godtyckliga och saknar juridisk grund.

Det är inte bara kurder som drabbas, yttrandefriheten har även beskurits för journalister, politisk aktiva socialister och advokater som har fängslats och väntar på dom.

Också kurdiska barn grips och sätts i fängelse, vilket bekräftats av turkiska myndigheter. Flera av dessa barn har berättat att de utsatts för misshandel och sexuella övergrepp. Dessutom kommer det rapporter från Amnesty International och från den Internationella fackliga samorganisationen (ITUC) som pekar på fortsatta allvarliga brott mot viktiga internationella konventioner.

Amnesty International skriver i sin rapport för 2011 om Turkiet, att landet fortsätter med tortyr, misshandel och med orättfärdiga rättegångar byggda på landets antiterrorlagstiftning. Kurdiska politiska aktivister, journalister och människorättsförsvarare är de som oftast står åtalade. De allvarliga brotten mot yttrandefriheten fortsätter. Amnesty skriver också om de minimala åtgärder som har vidtagits för att förhindra ett av landets stora problem: våld mot kvinnor. Det finns heller inget skydd i lagstiftningen för hbt-personer, värnpliktsvägrare, flyktingar och asylsökande.

ITUC skrev nyligen en rapport till världshandelsorganisationen, WTO, inför översynen av Turkiets handelspolitik (möte i Genève 21-23/2 2012). I den framkommer uppseendeväckande problem. Trots att Turkiet har ratificerat ILO:s åtta grundläggande rättigheter i arbetslivet, så uppfylls inte dessa åtaganden vad gäller fackliga rättigheter för arbetstagarna, förbud mot diskriminering, barnarbete och tvångsarbete.

ITUC skriver att den turkiska staten och arbetsgivarna använder sig av antifackliga åtgärder som har försvagat fackföreningarnas förhandlingsmöjligheter. Strejker och protester möts ofta med våld och hot. De rättsliga trakasserierna mot fackliga organisationer ökar.

Rapporten klargör vidare att kvinnor diskrimineras i arbetslivet och tvingas till arbetskraftsintensiva lågbetalda arbeten med liten eller ingen social säkerhet. Lönegapet mellan kvinnor och män är hela 43 procent.

Den fackliga internationalen betonar också problemet med trafficking, från och genom Turkiet, som framför allt drabbar kvinnor som tvingas till prostitution. ITUC skriver att de turkiska lagarna inte tillräckligt skyddar barnen. Barnarbete är ett problem. Många gatubarn tvingas till de värsta formerna av barnarbete. Detta trots att landet ratificerat ILO-konventionerna 138 och 182 mot just detta.

Både Amnestys och ITUC:s rapporter visar tydligt att det är stor skillnad på vad den turkiska regeringen lovar och hur den agerar.

Det är tydligt att Turkiet har stora brister kvar att åtgärda innan ett medlemskap i EU kan bli aktuellt. Kurderna och deras företrädare behöver omvärldens stöd i sin kamp för sina rättigheter. De godtyckliga arresteringarna av kurdiska företrädare måste upphöra och politiska fångar friges. Turkiets premiärminister Erdogan talar med kluven tunga när han stöder oppositionen i Syrien samtidigt som han med våld bemöter kraven på demokrati och kurdernas rättigheter i sitt eget land.

Sveriges regering bör genom utrikesminister Bildt kräva att den kurdiska frågan lyfts i Europeiska Rådet och att krav ställs på Turkiet att möta de kurdiska företrädarna i i en fredlig dialog.

Jacob Johnson

riksdagsledamot (V)

Jeanette Escanilla

ordförande Vänsterpartiet Uppsala län

UNT 25/4 2012

Läs mer om