Ska byråkraten välja din mat?

Centralplanering och förbud löser sällan de problem de sägs lösa – men kan i stället skapa helt nya, skriver Per Bill och Rune Wikström.

Rökt mat är ingen stor hälsofara.

Rökt mat är ingen stor hälsofara.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Uppsala2013-03-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polyaromatiska kolväten – PAH - vad är det? Det finns i den mesta mat som är tillagad. För mycket PAH kan orsaka cancer. Livsmedelsverket har så klart reglerat detta så att farliga nivåer inte uppnås i maten du köper i butiken. I botten finns också ett EU-direktiv som reglerar detta. Ett direktiv vars gränsvärden nu kommer skärpas.

Polycykliska aromatiska kolväten är en kemisk grupp av cancerframkallande ämnen som bildas vid förbränningsprocesser. EU har sänkt gränsvärdet för ett av dessa PAH, Bens(a)pyren som är indikatorsubstans för PAH. För bens(a)pyren sänks gränsvärdet till 2,0 µg/kg våtvikt från dagens 5,0 µg/kg våtvikt. Den som är intresserad av detaljerna kan läsa mer bland annat i EU-kommissionens förordning nr 835/2011.

Rökt mat har ätits i alla tider. Många uppskattar smaken, samt det sätt som maten tillagats på. Traditionellt rökt fisk eller kött är en delikatess för många. Vi var nyligen på ett möte på Livsmedelsverket för att prata om de nya åtgärder som nu börjar verkställas med anledning av EU:s nya direktiv. Det var ett bra möte. Livsmedelsverket agerar på ett ansvarsfullt sätt utifrån de direktiv vi som lagstiftare ger.

Under deras kontroller hos livsmedelsproducenter har de funnit att halterna av bens(a)pyren överskridit de kommande gränsvärdena främst på varmrökta produkter som direktrökts i traditionellt vedeldade rökerier. Större producenter använder sig oftare av artificiella rökämnen under framställningen. De mindre rökerierna har ofta som sin nisch att använda sig av traditionella metoder.

Vi moderater står självfallet för en hög matsäkerhet. Den mat vi köper ska vara säker. Gifter ska inte förekomma, men kraven på säkerhet måste vara rimliga och stå i proportion till allas vår önskan som konsumenter att äta det vi vill äta. För även om vi alla vet att många äter för mycket socker, är sockerförbud fel väg att gå. Sockret i sig är inte giftigt, men överkonsumtion leder – förutom till hål i tänderna – till övervikt och hälsoproblem på sikt.

Centralplanering och förbud löser sällan problem som kommer av våra egna val och ofta får planeringen bieffekter som det inte tänktes på innan. Konsekvensen kan bli att det enda som händer i praktiken är att det hindrar oss som medborgare att leva det liv vi vill leva.

För vi vill kunna åka på solsemester, trots att vi vet att det ökar risken för hudcancer. Däremot är de flesta i dag medvetna om risken med hudcancer och det är bra. De flesta tar hänsyn till risken. Och det är det saken borde handla om, risken. Vi som konsumenter bör vara medvetna om riskerna med att äta för mycket av någonting. Men det måste vara relevanta risker.

Livsmedelsverket har under lång tid arbetat med att säkerställa att den mat vi äter är säker. Så ska det vara. Sådant som vi som enskilda har svårt att bedöma behöver vi få hjälp med av experter som utfärdar rekommendationer. I de fall där överkonsumtion kan leda till hälsoproblem ska vi som medborgare informeras.

Huvuddelen av det PAH vi får i oss kommer från andra källor än köpt rökt mat. Enligt en riskvärdering som Livsmedelsverket gjorde 2010 är intaget av PAH från traditionellt rökta produkter bara en hundradel av det totala intaget. Den PAH du får i dig kommer alltså i huvudsak inte från den rökta skinkan du köper i matbutiken eller på det lokala lilla rökeriet, utan från andra källor, som stearinljus eller när du själv grillar.

Vi har många hälsoproblem som kommer av felaktig eller obalanserad kost. Livsmedelsverket, kommunala tjänstemän och enskilda matentreprenörer tvingas genom detta EU-direktiv ägna sig åt sådant som i praktiken inte utgör ett hälsoproblem. Detta är i sig en risk eftersom tid och resurser som annars hade använts till att komma till rätta med större matsäkerhetsproblem nu riskerar att hamna i skymundan. Låt oss därför få äta vår rökta mat ifred.

Per Bill

riksdagsledamot (M) i Uppsala län, doktor i medicinsk Vetenskap

Rune Wikström

riksdagsledamot (M) i Stockholms län, yrkesfiskare

UNT 14/3 201

Läs mer om